servis dizalica

Zašto je bitan redovni pregled dizalica

Pregled dizalica i usluga za servis dizalica

Odabir prave dizalice za vašu tvrtku velika je odluka. Želite pouzdanu, sigurnu i brzu opciju koja vam može pomoći da brže dovršite zadatke.

Ovaj članak će vam dati pregled različitih vrsta dizalica i što one mogu učiniti za vaše poslovanje, kada i kako ih servisirati i mnoštvo drugih korisnih informacija.

Također će obuhvatiti vrste poslova koje možete uraditi sa njima, te prednosti i nedostatke svake od njih. Do kraja ovog članka, znat ćete koja je dizalica prava za vašu tvrtku, kako I kada izvršiti pregled dizalica, I servis istih.

Što je dizalica?

Dizalica je veliki vertikalni  nadzemni mehanički uređaj koji se koristi za podizanje i spuštanje materijala ili za manipulaciju teškim ili nespretno oblikovanim predmetima. Radi se o vrsti stroja, ili alata, koji koristi silu podizanja za pomicanje materijala, bilo unutar stacionarne strukture ili kroz otvor u strukturi. U nastavku ćemo objasniti pregled dizalica i servisiranje istih. Prema pogonu možemo reči da postoje ručne, električne i hidraulične dizalice. Ime svake vrste več samo govori o kakvom se tipu dizalice radi. Osim toga postoje i druge podjele dizalica o kojima više u nastavku.

Vrste dizalica.

Postoji mnogo vrsta dizalica koje se koriste u različite svrhe. To uključuje pokretne dizalice, dizalice i toranj dizalice odnosno kran dizalice. Vrste dizalica koje se obično koriste u građevinarstvu su kran dizalice i jib dizalice.

servisiranje dizalica

 

Kran dizalica je vrsta dizalice koja se koristi za podizanje, pomicanje i pozicioniranje teških predmeta. Obično se nalaze na kraju zgrade u izgradnji ili strukture. Često se koriste i za pomicanje velikih objekata poput vozila i strojeva. Kran Dizalica se može koristiti u građevinarstvu, industrijskoj i proizvodnji.

Pregled dizalica.

Da bi dizalice bile ispravne i sigurne potrebno ih je redovito pregledati i održavati ispravnim. Pregled dizalica vrše serviseri koji su obučeni za popravak određene vrste dizalica. Kad dizalica bude donesena pregled u slučaju manjih dizalica, serviseri ih pregledaju u servisu. U slučaju velikih dizalica serviseri moraju doći na teren i pregledati dizalice na lokaciji. U slučaju da postoji problem sa nekim dijelovima dizalice, potrebno je pristupiti servisiranju. Servis dizalica se takođe može uraditi na lokaciji u slučaju manjih kvarova dok se za velike kvarove dizalica mora premjestiti u servis.

Koji su uzroci kvarova dizalica?

 

Neispravnosti dizalice ponekad uzrokuju razne stvari, poput niske razine ulja, istrošenih dijelova ili drugih mehaničkih problema. Međutim, većina kvarova uzrokovana je ljudskom pogreškom.

Budući da većinu vremena ove ljudske pogreške nisu namjerne, često su rezultat operatora dizalice koji ne obraća dovoljno pozornost na dizalicu. Najčešće ljudske pogreške se dese kada opratori zaboravljaju slijediti sigurnosne protokole, ne pridržavaju se uputa na kontrolama dizalice i nepridržavaju se priručnika za operatera dizalice. Stoga je veoma bitno da svi koji upravljaju dizalicama imaju certifikate, odnosno položene tečaje za upravljanje dizalicama.

Kako možete uraditi servis dizalice?

 

Postoji mnogo različitih načina servisiranja dizalice. Najčešći način je unajmiti drugu dizalicu za obavljanje posla a vlastitu poslati na servis. Često ćete naći ovakvu opciju na gradilištima. Ako ne možete unajmiti drugu dizalicu, morat ćete sami pronaći način za obavljanje posla.

Najbolji način da to učinite je unajmiti servisera da dodje I obavi servisiranje dizalice na licu mjesta. Ovo može biti odlična opcija ako imate servisera dizalica među svojim radnicima.

Kada biste trebali servisirati dizalicu?

Vijek trajanja dizalice često se izražava kao broj sati ili godina koliko se dizaliom može upravljati prije nego što je potrebno servisirati. Vijek trajanja dizalice obično se izražava u satima i varira ovisno o vrsti dizalice i proizvođaču.

Ako se dizalica koristi dulje vrijeme, morat će se češće servisirati.

 Kada trebate servisirati dizalicu?

pregled dizalica

Ovo je pitanje na koje je teško odgovoriti, jer je svaka dizalica drugačija, ali postoji nekoliko čimbenika koji će vam pomoći da odlučite kada trebate servisirati dizalicu.

Prvi faktor je težina dizalice. Što je teža dizalica, to će češće trebati servisirati. Drugi faktor je vrsta materijala koji se podiže. Dizalica s teškim opterećenjem morat će se servisirati češće od dizalice koja podiže lagane predmete.

Treći faktor je vrsta dizalice. Dizalica koja ima samohodni bum morat će se servisirati češće od dizalice s fiksnim bumom.

Održavanje dizalica.

Održavanje dizalica važan je dio posla za sigurnu i učinkovitu uporabu dizalice. Važno je redovito održavati komponente dizalice kako bi se osiguralo da dizalica radi glatko i sigurno.

Postoji mnogo različitih stvari koje mogu poći po zlu s dizalicom bez obzira na održavanje, kao npr da dizalica ne može podići predmete zbog mehaničkih kvarova ili drugih problema. Međutim, rizik od pojave takvih kvarova se može znatno smanjiti redovnim održavanjem dizalica.