rabljena računala cijena

Skrivene zamke iza primamljivo niskih cijena rabljenih računala

Rabljena računala: cijena kojoj teško mogu parirati novi uređaji

 

Iako je tijekom cijele godine moguće naići na poneku dobru akciju novih laptopa i PC-ja, cijena rabljenih računala uvijek će biti niža od novih. Bez obzira na kvalitetu ili očuvanost, polovna stolna računala, rabljeni laptopi i kompjuterska oprema s prethodnim vlasnicima nose tu „stigmu“ rabljenog računala, zbog čega se u tom pogledu nikako ne mogu nadmetati s novima.

 

Jedna stvar je sigurna: kada je u pitanju cijena, rabljena računala su jednostavno odlična prilika za uštedu pri kupnji, a nijedan popust ne može biti toliko velik koliko povoljno može koštati dobro rabljeno računalo. Sav dodatan trošak s kojima dolaze nova prijenosna računala, rabljeni laptopi često i višestruko nadoknađuju samo zato jer nisu friško došli iz dućana. Ipak, rabljeno računalo dolazi s rizikom, pa je prije kupnje dobro neke stvari imati na umu kako cijena rabljenog računala ne bi u konačnici bila fatalno visoka.

Da biste uočili dobro, najprije treba znati što je loše rabljeno računalo

Nije potrebno puno objašnjavati zašto kupnja rabljenog računala može biti poput minskog polja u kojem valja paziti na svaki korak. Nisu sva rabljena stolna računala i rabljeni laptopi baš nužno pogodni da za njih odvojite vaše teško stečene novce. Smisao koji im daje njihova niska cijena, rabljena računala moraju opravdati i svojom efikasnošću.

rabljeno računalo

Za početak, pazite da rabljeno računalo koje kupujete nije prestaro. Čovjek ne bi povjerovao, ali na oglasnicima, forumima pa i nekim internetskim dućanima nude se polovna računala i rabljeni laptopi kojima je mjesto isključivo u muzeju. Ukoliko ne namjeravate koristiti dvanaest godina staro rabljeno računalo za novu policu u vašoj cyberpunk sobi, uštedite si novac i ne kupujte ga po nikakvoj cijeni. Rabljena računala, naravno, sigurno imaju pokoju godinu staža, no nastojte odabrati neko koje nije korišteno za projektiranje rimskog koloseuma.

 

Kada govorimo o starosti računala, rabljeni laptopi trebali bi se moći ažurirati i primati softversku podršku. Često nismo ni svjesni da je jučerašnji najnoviji operativni sustav sutra već možda crtica iz povijesti: ažuriranja za Windows 10 najavljena su samo do 2025. godine, tako da biste već trebali razmišljati o rabljenom računalu koje će moći raditi na Windows 11 operativnom sustavu. Drugim riječima, iako cijena rabljenih računala zasigurno pada s njihovom starošću, pripazite da ne kupite ono koje je izgubilo korak s vremenom.

 

Ponekad su rabljeni laptopi računala s „dušom mladića“ u „tijelu starca“

 

Nastavimo još malo u revijalnom tonu naglašavanja da je cijena rabljenih računala često manje važna od njihove dobi. Spomenuti Windows 10 radit će na doista širokoj paleti rabljenih laptopa i računala u poodmaklim godinama. Iako je to sjajno postignuće, starije rabljeno računalo vjerojatno će nakon njegove instalacije raditi zastrašujuće sporo, bez obzira što je tehnički kompatibilan s tim operativnim sustavom.

 

Kada spominjemo rabljena računala, cijena je faktor koji uvelike ovisi o dva važna elementa: bateriji i napajanju. Kao primarno prijenosna računala, rabljeni laptopi vam neće biti od velike koristi ako ih zbog loše (čitaj, stare) baterije morate neprestano držati uključene u struju – osim ako vam rabljeno računalo uvijek stoji na istom mjestu u stanu. U suprotnom, imajte na umu da bi za takva prijenosna rabljena računala cijena u samom početku mogla biti uvećana za novu bateriju koju ćete možda uskoro morati nabaviti. Gotovo ista stvar vrijedi i za nimalo jeftine adaptere napajanja, koji se vrlo lako oštećuju. Ne pripazite li na ispravnost ovih komponenti prilikom kupnje, cijena rabljenog računala može biti puno veća nego što je stajalo u primamljivom oglasu.

 

U cijenu rabljenih računala često ulaze troškovi na koje niste računali

 

Među mudrim savjetima pri kupnji rabljenog računala zasigurno istaknuto mjesto drži onaj čija je poanta da se niska cijena rabljenih računala, nakon nužnih popravaka i nadogradnje, često izjednači s novim uređajima iz trgovine. Popularan je i savjet da bi polovna računala, rabljene laptope i korištenu kompjutersku opremu valjalo kupovati isključivo od provjerenih i pouzdanih trgovaca, koji u cijenu rabljenih računala obično uključuju i garanciju.

 

Naravno da nije sve popularno, stoput rečeno i naizgled mudro nešto za čime bismo se trebali slijepo povoditi, no moramo biti iskreni: što se tiče rabljenih računala, cijena koju će vam ponuditi ovlašteni trgovci korištenom informatičkom opremom najčešće će biti sasvim primjerena i poštena, bez skrivenih troškova i oštećenja. Isto ne možemo olako tvrditi za Korisnika99228472 s internetskog oglasnika ili foruma koji svoju cijenu rabljenog računala potkrepljuje fotografijama iz zgodnih kutova, a za ispravnost uređaja nudi vlastitu riječ poštenja.

 

Kao i sve ostalo, bilo novo ili korišteno – rabljeno računalo valja kupovati s oprezom, oslanjajući se na vlastitu procjenu, ali i na iskustva drugih koji su prošli istim putem. Internetska trgovina OutletClick.com prodajom rabljenih laptopa i računala za razne namjene bavi se više od deset godina, a među dražim uspjesima ističu visok postotak tisuća zadovoljnih klijenata koji se vraćaju njihovim uslugama. Ako govorimo o dobrom iskustvu, ovo je mjesto gdje ćete ga pronaći ne samo među zaposlenicima, već i među kupcima.