rabljena prijenosna računala

Od rabljenih prijenosnih računala do „refurbished“ prijenosnih računala

Kad korišteno ponovno postane novo: svijet rabljenih prijenosnih računala

U vremenu munjevitog napretka tehnologije, mnogi se – umjesto da biraju novo – sve više odlučuju za kupnju rabljenih prijenosnih računala. Polovna prijenosna računala mogu biti pun pogodak za one koji traže kvalitetan uređaj, a da pritom ne završe na prosjačkom štapu. Uzme li se u obzir da Dell i HP prijenosna računala čine gotovo polovicu svjetskog tržišta laptopima, u našem okruženju moguće je naći pregršt zaista dobrih rabljenih prijenosnih računala, bez obzira želite li Dellov laptop s ekranom od 13 inča, prijenosna računala za gaming ili HP prijenosna računala za vaš ured. Laptopi su danas nevjerojatno pouzdani i efikasni, pa je moguće nabaviti nekoliko godina staro i rabljeno prijenosno računalo Dell ili HP prijenosno računalo s boljim performansama od mnogih novih laptopa drugih proizvođača. Stoga, ako ste ikada razmišljali o kupnji polovnog prijenosnog računala, sada je odličan trenutak za to.

Ipak, kada je riječ o rabljenim prijenosnim računalima, u startu treba razlikovati „polovna prijenosna računala“ od refurbished prijenosnih računala.

 

Za početak, polovni laptop je upravo to – rabljeno prijenosno računalo koje je bilo korišteno i ponovno se prodaje. Iako „korišteno“ gotovo uvijek podrazumijeva da uređaj i dalje funkcionira, kvaliteta i trajnost takvih polovnih prijenosnih računala uvijek će biti upitna. Budući da se radi o rabljenom prijenosnom računalu koje najčešće ne dolazi s garancijom i nije profesionalno testirano, kupcu ne ostaje mnogo nego vjerovati prodavaču na riječ. Nasuprot tome, kod refurbished prijenosnih računala stvari stoje bitno drugačije.

Refurbished prijenosna računala: obnovljena polovna prijenosna računala?

Refurbished prijenosna računala imaju specifičnu definiciju: riječ je rabljenom prijenosnom računalu koje je obnovljeno i vraćeno u izvorno operativno stanje. Drugim riječima, refurbished prijenosna računala nisu puka polovna prijenosna računala o kojima je prethodni vlasnik brinuo s više ili manje pažnje. S druge strane, refurbished prijenosna računala istovremeno nisu ni „svježa roba“ koja je friško stigla iz tvornice, već se radi o uređajima koji su iz raznih razloga vraćeni prodavaču ili proizvođaču. Ti razlozi su najčešće benigni i većinom su kozmetičke naravi, poput ogrebotina ili udubljenja – ipak, kupac novog HP prijenosnog računala je potpuno u pravu kad traži zamjenu uređaja ogrebanog prilikom dostave. Ponekad, pak, kupci vraćaju računala jer im nisu ispunila očekivanja, pa, primjerice, prijenosna računala od 13 inča mijenjaju za neku drugu veličinu. Među refurbished prijenosnim računalima često se nađu i izložbeni modeli u dućanima, kao i viškovi na zalihama te raspakirani uređaji.

refurbished prijenosna računala

U suštini, refurbished prijenosno računalo je ono koje je nakon mogućeg prvobitnog korištenja tvornički obnovljeno do razine koja se popularno naziva „kao novo“. Da bi se uopće mogla smatrati „refurbished“, prijenosna računala prvo moraju proći ozbiljne dijagnostičke testove, nakon kojih se otklanjaju mogući softverski ili hardverski problemi. Konačno, bez obzira kupujete li ih od izravno proizvođača ili u trgovini rabljenih prijenosnih računala, refurbished prijenosna računala u pravilu dolaze uz jamstvo i garanciju o ispravnosti, za razliku od većine neobnovljenih polovnih prijenosnih računala.

 

HP prijenosna računala pri vrhu popularnosti rabljenih prijenosnih računala

Pandemija koronavirusa i poremećaji u globalnoj opskrbi znatno su otežali kupnju novih laptopa. To se povratno odrazilo na porast trgovine rabljenih prijenosnih računala, ali i potražnje za refurbished prijenosnim računalima određenih karakteristika, kao što su prijenosna računala od 13 inča, ili marki, poput HP prijenosnih računala. Da potražnja nadmašuje zalihe, može se iščitati iz upozorenja na službenim stranicama najvećih proizvođača koji uz nova nude i refurbished prijenosna računala. Obnovljena HP prijenosna računala traže se jednako kao i nova, a zalihe se smanjuju svakodnevno. Mnogi prijavljuju kako nisu uspjeli dobiti željeni model HP prijenosnog računala, ili su na naručeno 13 inčno prijenosno računalo čekali mjesecima.

 

Neki bi u ovom slučaju primijetili da su ti ljudi mogli jednostavno kupiti neko drugo rabljeno prijenosno računalo, no postoje razlozi zašto mnogi inzistiraju isključivo na HP prijenosnim računalima, ili laptopima određene veličine ekrana, poput prijenosnog računala od 13 inča. Što se tiče prvog, velik broj korisnika vjeruje u reputaciju robne marke, pri čemu je među proizvođačima prijenosnih računala HP jedan od najpouzdanijih. S druge strane, prijenosna računala od 13 inča svoju popularnost duguju činjenici da su praktičnija i lakša od svojih 15-inčnih suparnika, koja su pak u pravilu snažnija, ali teža. Ne treba stoga čuditi da će kupci koji većinu vremena provode u pokretu inzistirati na prenosivosti koju nude prijenosna računala od 13 inča.

 

Polovna prijenosna računala i refurbished prijenosna računala nadohvat ruke

Na sreću po mnoge, kvalitetna refurbished prijenosna računala ne prodaju samo njihovi proizvođači, već su tu i mnoge internetske trgovine rabljenim prijenosnim računalima koje nude upravo ono što tražite – primjerice prijenosno računalo HP, prijenosno računalo od 13 inča i mnoga druga rabljena prijenosna računala uz uključeno jamstvo.

 

Jedna od njih je outletclick.com koja se internetskom prodajom obnovljenih rabljenih prijenosnih računala bavi od 2009. godine. Uz povoljne cijene rabljenih prijenosnih računala, dodatne akcijske popuste i brzu dostavu na vašu adresu, samo nekoliko klikova vas dijeli od vašeg idućeg laptopa.