samoljepljiva folija za plastificiranje

Nadogradnja papiru: samoljepljiva folija za plastificiranje

Zaštitnici papira: „vruća“ i samoljepljiva folija za plastificiranje

Običan papir nije osobito izdržljiv materijal. Ukoliko ga ne prekriva A4 folija za plastificiranje, list papira može se vrlo lako smočiti, potrgati, zaprljati i time nepovratno uništiti. Vrućim laminiranjem pomoću laminatora i folije za plastificiranje, ili pak samoljepljive folije za plastificiranje, stranice papira oblažu se prozirnim tankim slojem plastike koja ga čuva i produljuje mu vijek trajanja.

Primjenom A4 folije za plastificiranje, krhki listovi papira postaju snažniji, otporni na prljanje te pogodni za čišćenje i brisanje mrlja. Folija za plastificiranje stoga može biti od velike koristi kada neki zapis na papiru svakodnevno prolazi kroz više ruku, ili se koristi u vanjskom prostoru pa se može lako smočiti. Jelovnici u kafićima i restoranima, znakovi obavijesti i upozorenja te razni dokumenti i propusnice, brzo bi se uništili ih se ne obloži folijom za plastificiranje.

Folija za plastificiranje također čuva razne papirnate materijale od boranja, gužvanja i ogrebotina, što nam je pogotovo važno kada su u pitanju, primjerice, kodovi za čitače ili fotografije. Stoga se identifikacijske isprave s fotografijom u pravilu uvijek štite folijom za plastificiranje.

Što je vruće laminiranje? Folija za plastificiranje pomoću posebnog uređaja

U trgovinama se vrlo lako mogu pronaći A4 folije za plastificiranje koje dolaze u dva sloja, koji su pak spojeni na jednoj od užih stranica. Takva se folija za plastificiranje koristi za laminiranje papira pomoću posebnog uređaja nazvanog laminator ili plastifikator, čime se vrši najpoznatiji način plastificiranja – vruće laminiranje.

Jednostavnim umetanjem papira u A4 folije za plastificiranje i njihovim prolaskom kroz ovaj stroj, ljepilo u gornjem sloju folija za plastificiranje topi se uslijed zagrijavanja na temperaturi od oko 100°C i prodire u papir. Pritom su folije za plastificiranje A4 nekoliko milimetara duže i šire od samog papira istog formata. Time se postiže spajanje dvaju slojeva A4 folije za plastificiranje oko samog papira, tvoreći obrub koji osigurava nepromočivost dokumenta.

No, možemo li foliju za plastificiranje koristiti iako nemamo laminator? Odgovor je da, ali u tom slučaju poslužit ćemo se samoljepljivom folijom za plastificiranje. Uz malo strpljenja, samoljepljiva folija za plastificiranje može biti jednako jednostavna za upotrebu kao i folija za plastificiranje koju koristimo uz laminator. Samoljepljiva folija za plastificiranje pritom ne zahtjeva toplinu, već na sebi sadrži sloj ljepila do kojeg se lako dolazi odstranjivanjem zaštitne trake.

folija za plastificiranje

Kako koristiti A4 folije za plastificiranje bez uporabe laminatora?

 

Za razliku od folija za plastificiranje predviđenih za laminatore, samoljepljiva folija za plastificiranje često dolazi u jednom sloju. Kako bismo postigli isti učinak spajanja prednje i stražnje strane, koristit ćemo dva komada samoljepljive folije za plastificiranje, koji, kao i u gornjem primjeru, trebaju biti većih dimenzija od samog A4 papira.

 

Zaštitni sloj samoljepljive folije za plastificiranje najčešće dolazi s iscrtanom mrežom koja nam pomaže u pravilnom podešavanju papira. Dodatno pomaže i to da se u samom vrhu, u potrebnoj širini margine, dio zaštitnog sloja samoljepljive folije za plastificiranje odljepljuje posebno u obliku uske trake, pa ne moramo prstima dirati samu foliju za vrijeme namještanja. Nakon uklanjanja zaštitnog sloja, pri čemu foliju postavimo na stol tako da ljepljivi dio gleda prema gore, na njega pažljivo položimo papir, savijajući ga lagano se od spomenute zaštitne trake prema drugom kraju folije za plastificiranje. To treba učiniti što pažljivije i nježnije, kako između papira i samoljepljive folije za plastificiranje ne bi ostali zarobljeni mjehurići zraka.

 

Potom na isti način odvojimo zaštitni sloj druge samoljepljive folije za plastificiranje, okrenemo ljepljivi dio prema papiru i poravnamo preostalu traku s trakom na donjoj foliji za plastificiranje. Tada pažljivo i polagano prekrijemo papir i sve rubove donje samoljepljive folije za plastificiranje, odstranimo preostale trake i po potrebi škarama skratimo rubove. Ako primijetimo mjehuriće zraka, možemo ih istisnuti ravnalom od središta prema rubovima povezanih folija za plastificiranje.

 

 

Strojno laminiranje ili samoljepljiva folija za plastificiranje? Vi birate!

 

U slučaju da trebate plastificirati više listova manjih dimenzija, poput akreditacija ili kartica s riječima koje koristite za igru ili podučavanje, bit će vam lakše ako to učinite odjednom koristeći A3 ili A4 folije za plastificiranje. Izrezane papire položite na ljepljivu stranu folije ispod koje postavite još neodlijepljenu drugu foliju, tako da vam iscrtana mreža na zaštitnom sloju služi za njihovo pravilno namještanje. Potom prema gornjem naputku zalijepite gornju foliju te škarama ili skalpelom oblikujte plastificirane kartice.

 

Samoljepljivu foliju za plastificiranje u teoriji možemo nalijepiti samo na onu stranu papira čiju površinu želimo zaštititi, no u praksi se to ne pokazuje osobito učinkovitim, budući da time može doći do nekontroliranog uvijanja, a papir se i dalje može smočiti i zaprljati s druge strane. Stoga je samoljepljivu foliju za plastificiranje najbolje koristiti na gore opisani način, koji je sličan korištenju dvoslojne A4 folije za plastificiranje pomoću laminatora.

 

Želite li biti u mogućnosti u svakom trenutku nešto plastificirati, pronađite i odaberite sve što vam treba – od folija raznih vrsta, boja i veličina, do brojnih modela plastifikatora – u webshopu Biroteka.hr!