Zorana Mihajlović: ’I šamar je nasilje’

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kazala je ‘da jeste problem što deo mladih u Srbiji kaže da šamar nije nasilje’.

Jedini način da se borimo protiv rodno zasnovanog nasilja, smatra ministarka, jeste da ta borba počne od malih nogu, kroz razgovor sa decom u najmlađem uzrastu.

– Kao vlada i Koordinaciono telo odavno smo zabrinuti kada govorimo o mladim ljudima bilo kog pola, koji će danas reći da šamar nije nasilje. To je veliki problem, posebno što će to reći i devojke i devojčice – kazala je Zorana Mihajlović, komentarišući nedavne rezultate istraživanja koji su pokazali da svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje.

Kako je rekla, način da se sa tim izborimo nije samo Zakon koji će rešiti nasilje kad se ono desi, već i prevencija, razgovor u porodici i u obdaništu sa decom, jer tu počinje borba protiv agresije i nasilja u društvu.

– To je jedini način da se reši pitanje nasilja i razmišljanja u glavama mladih i devojaka i mladića. Sve je nasilje – i šamar i fizičko i psihičko i finansijsko nasilje – istakla je ministarka.

Ona je podsetila da je Zakon o rodnoj ravnopravmosti spreman i predat Ministarstvu rada koje je imalo primedbe.

– Loptica je sada kod Ministarstva za rad, ali treba nam taj zakon. Nevažno je ko ga predlaže, važno je da društvo dobije Zakon o rodnoj ravnopravnopsti kako za godinu ili dve nećemo imati situacije da devojčice kažu da šamar nije nasilje – istakla je Zorana.

Ona smatra da se uz stalan razgovor sa decom mogu postići rezultat.

– Ono sto vidimo u javnosti je priča o nasilju kad se ono desi. Zakon i kazne treba da postoje, ali neće rešiti pitanje nasilja kod novih generacija koje dolaze. Nasilje će biti rešeno od malih nogu, to je jedini put, drugog nema – zaključila je Mihajlović.

KOMENTARI

još...
još...