Žene u medijima ređe zastupljene nego muškarci

BEOGRAD – Žene u medijima su ređe zastupljene nego muškarci i najčešće neadekvatno, saopštilo je danas Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kojim predsedava potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

„Žena je u medijima zastupljena u jednoj od četiri vesti i to najčešće senzacionalistički, a vrlo retko kroz profesiju i uspeh koji ostvaruje. Podržavamo apel Akademije ženskog liderstva da se sve relevantne institucije uključe kako bi se sprečilo dalje mizogino i seksističko linčovanje žena u medijima“, navodi Korodinaciono telo.

U Koordinacionom telu kažu da je ovaj problem prepoznat i u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost koje je ovo telo izradilo, te da su mere za njegovo rešenje predviđene u Akcionom planu za sprovođenje Strategije.

„U najskorijem roku biće održana još jedna u nizu obuka za novinare i urednike koje na ovu temu sprovodimo, a obaveza rodno senzitivnog izveštavanja jedna je od mera u novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti koji smo pripremili“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, izazovi koje svakodnevica stavlja pred žene su ogromni.

„Biti žena u Srbiji koja se „drznula“ da se uključi u politički i javni život zemlje, nosi sa sobom težak teret. Naša obaveza je da ih ohrabrimo i podržimo“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, iako danas svi govore o rodnoj ravnopravnosti i boljem položaju žena, otpori su veliki.

„U prethodne tri godine uradili smo mnogo da rodna ravnopravnost postane jedan od prioriteta celog društva i danas se o tome mnogo govori. Ipak, kada na red dođe usvajanje zakona i strateških dokumenata koji treba da omoguće bolji položaj žena, jave se otpori i kritike“, navode u Koordinacionom telu.

Izvor: Rtv.rs

KOMENTARI

još...
još...