Žene režirale trećinu filmova na festivalu u Torontu

Trećinu filmova na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu su režirale žene, što je retkost u današnjem filmskom svetu, ako se ikada i desi.

Anjes Varda

Na Tornto internacionalnom festivalu koji traje od 7. do 17. septembra, između ostalih, biće prikazani filmovi ‘King’ francusko-turske rediteljke Deniz Ganze Ergiven, ostvarenje ‘Good Favour’ irske režiserke Rebeke Dejli, Austrijanka Barbara Albert predstavlja se sa filmom ‘Mademoiselle Paradis’, a tu je i Francuskinja Anjes Varda…

U Kanadi je ova vrsta ‘feminizma’ sasvim prirodana, premijer Džastin Trudo i njegova vlada ga ponosno brane, a jednakost je postala očigledna.

– Jednakost je u prvom planu, ali promene u filmskom svetu su spore. U SAD se stanje za žene nije poboljšalo – rekao je Pirs Hendling, direktor festivala.

Sa tom ocenom se složila i profesorka losanđeleskog Univerziteta južne Kalifornije Stejsi Smit.

Džejn Kempion

Ona je navela da je od 109 dugometražnih filmova korišćenih u uzorku samo 3,4 odsto imalo ženu u rediteljskoj stolici.

Predsednica žirija venecijanske Mostre Anet Bening izrazila je žaljenje jer je do jednakosti polova u filmskoj industriji ‘put još uvek dug’. Tako je u Veneciji od 21 filma u konkurenciji za nagrade samo jedan režirala žena i to Kineskinja Vivijen Ku.

Glumica Džesika Čestejn je na Kanskom festivalu podsetila da je od dodele prve i jedine ‘Zlatne palme’ ženi, Novozelanđanki Džejn Kempion, prošlo 24 godine.

KOMENTARI

još...
još...