Zabrinuti u Luvru – ozbiljan pad poseta

Najčuveniji muzej na svetu pariski Luvr zabeležio je pad posete od čak 15 odsto u 2016. godini. Po proceni stručnjaka, do pada je došlo zbog smanjenog broja turista u Parizu nakon terorističkih napada u Francuskoj.


Ipak, Luvr je ostao prvi na listi najposećenijih muzeja na svetu i kroz njegove odaje je tokom prošle godine prošlo 7, 3 miliona posetilca. Pad posete je doveo do manje zarade, pa sada u muzejskom budžetu imaju manjak od  9,7 miliona evra, požalio se direktor tog muzeja Žan Lik Martinez.

U Luvru su precizno izračunali da je broj domaćih posetilaca ostao stabilan i iznosi trećinu ukupnog broja poseta, ali je smanjen broj stranaca. Prema rečima Martineza, situacija u Francuskoj je najviše ’uplašila’ Japance, koji su posetu Luvru smanjili za čak 61 odsto, bilo je 31 odsto manje Kineza i 18 odsto manje Amerikanaca.

Da stvar bude gora, Luvr je početkom maja prošle godine, kao i još neki muzeji u Parizu, bio zatvoren četiri dana zbog izlivanja Sene i opasnosti od poplave, što je dodatno uticalo na broj posetilaca.

Iako je zabeležio smanjenu posetu Luvr je ipak ostao najposećeniji muzej na svetu. Na drugom mestu je Britanski muzej koji je imao oko 6,8 miliona posetilaca u 2016. godini. Rekordnu posetu od 9,3 miliona posetilaca Luvr je zabeležio pre tri godine.

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatiji muzej na svetu. Otvoren je 10. avgusta. 1793. godine u Parizu. Izloženo je oko 35.000 eksponata (od praistorije do 19. veka) od ukupno 445.000 eksponata koje muzej ima. Stalna postavka izložena je na 60.600 kvadrata i u proseku Luvr dnevno poseti oko 15.000 ljudi od čega više od polovine čine stranci.

Foto: Cover Images

KOMENTARI