Vežbe snage protiv depresije!

Odlična prevencija hroničnih zdravstvenih problema i ublažavanje simptoma depresije isto vreme.

Depresija ne može da se izleči fizičkom aktivnošću, ali vežbanje može da pomogne u ublažavanju simptoma.

Ima ljudi kojima joga pomaže da se bolje osećaju, drugima anksioznost umiruje trčanje. Ali, rezultati nedavno sprovedene studije pokazuju da je najefikasniji u ublažavanju simptoma depresije trening snage, odnosno, vežbe sa opterećenjem.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Limerika, tokom kojeg su naučnici analizirali 33 kliničke studije u kojima je učestvovalo 2.000 ljudi, proučavalo je efekat treninga snage na simptome koji prate depresiju.

Naučnici su proučavali uticaj vežbanja na simptome koji uključuju loše raspoloženje, osećaj manje vrednosti i generalni gubitak interesovanja za aktivnosti različitih vrsta.

„Vežbe snage, ispostavilo se, značajno ublažuju navedene simtome depresije“, navodi se u studiji.

„Interesantno je da je značajnije poboljšanje po pitanju navedenih kriterijuma primećeno kod osoba koje su patile od srednje do umereno teške depresije, nego kod osoba koje nisu u depresiji. Ovaj tip fizičke aktivnosti naročito je efikasan kod osoba sa izraženim simptomima depresije“, kaže dr Bret Gordon, koji je vodio ovo istraživanje, prenosi britanski „Metro“.

On kaže da su rezultati pokazali da su vežbe snage ubedljivo najbolji režim fizičke aktivnosti, kad je reč o očuvanju mentalnog zdravlja. Preporučuje se da se vežbe sa opterećenjem radne najmanje dva puta nedeljno, u serijama od osam do 12 ponavljanja, po deset različitih vežbi svaki put.

Ali, ako ne volite da vežbate s tegovima, pozitivne efekte imaće i joga i kardio treninzi.

Svaka vrsta fizičke aktivnosti je dobroošla, ali ovo istraživanje dokazalo je da su treninzi snage najefikasniji. Ne samo da pozitivno utiču na mentalno stanje, već, između ostalog, i kosti čine snažnijim, i odlična su prevencija hroničnih bolesti.

Tu je naravno i estetski momenat, ali to ne bi trebalo da bude vaš primarni motiv za vežbanje, jer ćete tako teško uspeti da zadržite kontinuitet. Zbog toga je mnogo bolje da se fokusirate na to kako se osećate posle treninga, a ne na to kako izgledate.

Ako vežbate redovno bićete srećniji, zdraviji, imaćete više samopouzdanja. I da, izgledaćete lepše, naravno.

Izvor: mondo.rs

KOMENTARI

Vežbe snage protiv depresije!

od zenskatv Vreme za čitanje: 2 min