Vatreni čili

Za nekoliko stotina vrsta čili paprike karakteristično je da imaju izuzetno ljute plodove, za šta je zaslužan kapsaicin, koji se pokazao kao izuzetno lekovita materija jer, između ostalog, snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Chilis / (Capsicum frutescens) / Hot Chili, Piri-Piri, Chilli pepper When: 13 Apr 2013

Pod čilijem obično podrazumevamo plod različitih vrsta tropske paprike, pa čak i neke varijetete nama poznate domaće paprike, koji je vrlo sitan i koji se suši i melje te koristi kao začin. Njegovo glavno ‘oružje’ je izuzetna ljutina, zbog čega je manje aromatičan i pikantan od obične ljute paprike iz naših krajeva.

Zemlja porekla čilija je Meksiko gde se uzgajao i koristio još pre 9000 godina. Zanimljivo je da se čili u početku upotrebljavao kao ukrasni predmet, a tek potom kao dodatak jelima i lek. U Evropu ga je, kao i mnoge druge namirnice iz Novog sveta, doneo Kristifor Kolumbo, smatrajući da je otkrio novu vrstu bibera.

Stigavši na Stari kontinent, čili se brzo proširio i u ostale delove sveta, najviše zahvaljujući Portugalcima koji su ga preneli u Aziju i Afriku, gde je danas gotovo nezaobilazan začin u mnogim jelima.

Lekovita svojstva čilija dolaze od materije kapsaicin, zaslužne i za karakterističnu ljutinu, čijim su se dejstvom na zdravlje bavili mnogi naučnici. Tako se pokazalo da kapsaicin smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi i povećava sposobnosti organizma da razgradi fibrin, te nas na taj način štiti od stvaranja krvnih ugrušaka.

Zato kulture koje u pripremi jela koriste veće količine čilija imaju niži procenat pojave srčanog i moždanog udara i plućne embolije. Kapsaicin takođe pomaže kod upala, izuzetno je delotvoran u lečenju migrena, a smanjuje i bol usled psorijaze i dijabetičke neuropatije.

Uz čili je vezana zabluda da doprinosi nastajanju čira na želucu, međutim, istina je upravo suprotna, jer on uništava štetne bakterije, kao što je Helicobacter pylori, i podstiče lučenje zaštitnih želudačnih sokova.
Rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu ‘Cancer Research’ u maju 2006. kažu da postoji mogućnost da kapsaicin iz čilija može da spreči širenje kancerogenih ćelija prostate, a neke studije upućuju i na to da sprečava širenje raka jetre.

Inače, ljutina čilija utiče na potrošnju energije, odnosno povećava termogenezu i upotrebu kiseonika, pa se iz toga da zaključiti da može da pomogne u regulaciji telesne težine.

 

RECEPTI

steak and wine pepper sauce food When: 04 Oct 2013

Biftek u ljutom sosu sa povrćem

Sastojci (po osobi): 200 g bifteka iseckanog na rezance ili parčiće, po 40 g crnog luka, praziluka, paprike, tikvica, pečuraka i blanširane šargarepe, po 20 ml soja i ojster sosa, 50 g belog luka, 3 g čili papričica, 5 g meda, 5 g peršuna, so, biber, 100 g kuvanog pirinča.

Priprema: Biftek začiniti i propržiti blago na ulju. Izvaditi meso iz tiganja i u istoj masnoći izdinstati sve povrće. Zatim ga spojiti sa biftekom i dodati sve začine, soja i ojster sos. Prokuvati još malo dok se ukusi ne sjedine. Po želji, servirati sa barenim pirinčem.

 

 

Dan's special garlic noodles with grilled prawns at Bistro Orient Restaurant located at 21799 Ventura Blvd in Woodland Hills for a Find Restaurant story. (Photo by Al Seib/Los Angeles Times via Getty Images)

Gambori u kalvados sosu

Sastojci (po osobi): 150 g gambora, 20 ml maslinovog ulja, 10 g belog luka, 3 g čili paprike, po 50 g čeri paradajza i špargli, 10 g kalamata maslina, 30 ml kalvadosa (kao zamena može da posluži mešavina od po 10 ml vinjaka, soka od jabuke i jabukovače), po 20 g badema, meda i putera, 30 g baby spanaća, so, biber.

Priprema: U tiganju zagrejati malo maslinovog ulja i dodavati sledećim redom: gambore, beli luk, čili papriku, šparglu, čeri paradajz, kalamata masline. Sve to blago propržiti, a potom isflambirati kalvadosom. Zatim staviti med, puter i na kraju badem. Gotovo jelo servirati na podlozi od baby spanaća.

 

 

UNSPECIFIED - FEBRUARY 04: Pralines (chocolates) with almond. (Photo by DeAgostini/Getty Images)

Praline sa čilijem

Sastojci: 200 g crne čokolade, 200 ml slatke pavlake, 4 g čili papričica, 100 g mlečne čokolade.

Priprema: Prokuvati pavlaku sa sitno naseckanom čili papričicom. Zatim dodati crnu čokoladu. Mešati dok se čokolada ne otopi. Potom smesu dobro ohladiti, a može čak i da prenoći. Kada se masa stegne, praviti kuglice i potapati ih u rastopljenu mlečnu čokoladu, a onda sve ostaviti u frižideru da se stegne. Servirati rashlađeno.

 

 

 

Foto: Cover Images, Getty Images

KOMENTARI