U Srbiji je porodiljsko 12 meseci s punom platom, a evo kako je ženama u drugim zemaljama

U Srbiji, roditelji bebe imaju pravo na 12 meseci i odsto plaćenog odsustva. U nekim zemljama oba roditelja mogu ići na porodiljsko, dok je u drugim to dopušteno isključivo majkama.

„Biznis insajder“ (BI) napravio je analizu kolika je dužina porodiljskog u 11 zemalja sveta, ko na to ima prava i da li je za vreme porodiljskog postoji novčana nadoknada.

Australija

Postoji zakonski osnov za dobijanje 12 meseci porodiljskog odsustva. Majke mogu tražiti i dodatnih 12 meseci na osnovu niza faktora, uključujući zdravstvene ili porodične problem. Majke dobijaju 695 dolara nedeljno tokom 18 nedelja, pod uslovom da je prethodno bila na istom poslu 10 od 13 meseci pre rođenja bebe.

Australijanci poprilično izdvajaju za dečji dodatak – 50 odsto troškova plaća federalna vlada, iako ne ljudima sa visokim prihodima. Suma koju vlada izdvoji godišnje je oko 7.000 dolara.

Obdanište ili nega deteta može koštati više od 100 dolara nedeljno u nekim delovima velikim gradova.

Statistike pokazuju da se oko polovina Australijanki vrati na posao kad dete napuni dve godine, dok većina radi smanjeno.

Očevi, s druge strane, dobijaju dve nedelje odsustva.

Gana

Postoje planovi za produženje porodiljskog odsustva za majke sa 12 na 16 nedelja, uz punu platu. Obdanište je skupo i može koštati i 1.000 dolara mesečno.

Oko 65 odsto žena vrati se na posao godinu dana nakon rođenja bebe. Očevi nemaju pravo na porodiljsko (postoji predlog zakona da se odobri petodnevno plaćeno odsustvo).

Indija

Majke dobijaju 26 nedelja plaćenog porodiljskog. Žene mogu da produže taj period do 8 nedelja pre rođenja bebe, a ostalih 18 nedelja da iskoriste nakon rođenja. Žene sa dvoje ili više dece imaju pravo na 12 nedelja (šest pre i šest posle rođenja).

Majka ima pravo da prima svoju prosečnu dnevnu zaradu tokom odsustva, što je maksimalno 26 nedelja. To uz uslov da je žena radila najmanje 80 dana kod svog poslodavaca proteklih 12 meseci.

Izvor: Biznis Insajder

KOMENTARI

još...
još...