U čast Martina Margiele

Nevidljivi čovek sveta mode, kako često nazivaju flamanskog dizajnera Martina Margielu zbog odbijanja da se pojavljuje u javnosti, fotografiše ili daje intervjue, trenutno priprema retrospektivnu izložbu u pariskom muzeju mode ’Palais Galliera’.


Za sada nema mnogo informacija o samoj izložbi, osim da bi trebalo da bude otvorena tek u martu 2018, i da Margiela na njoj radi sa direktorom modnog muzeja Olivijeom Silardom.

Inače, Silard je i ranije izlagao modele poznatog kreatora. U ostalom, do 12. februara u ’Palais Galliera’ traje izložba ’Anatomy of a Collection’ na kojoj je izložen Martinov kaput napravljen od plavih perika, iz kolekcije proleće-leto 2009.

A  skoro godinu dana pre Pariza, dela Martina Margiele biće izložena u Antverpenu. Pod nazivom ’Margiela: The Hermès Years’, od 31. marta 2017, u muzeju ’MoMu’ biće prikazani radovi na ženskim kolekcijama za kuću ’Hermès’

Martin Margiela je karijeru započeo 1980. u Parizu kao asistent Žan-Pola Gotjea, a svoju modnu kuću osnovao je 1988. i u njoj delovao sve do 2009, kad je odlučio da se povuče. Ali, iako je od tada prošlo skoro osam godina, njegov uticaj na svet mode je i dalje izuzetno velik, te ga tako Demne Gvasalija ističe kao jedan od svojih najvećih uzora.

KOMENTARI