Nauka kaže koje stvari predviđaju razvod

Naučnici su analizirali parove koji su se razveli, i postali su poprilično dobri u predviđanju razvoda. Evo nekoliko znakova koji povećavaju šanse sa okončanje braka. 

1. Parovi koji su se venčali dok su bili tinejdžeri ili nakon 32. godine

Najbolje vreme za brak je onda kada ste na to spremni i kada to želite. Nemojte odlagati brak ili ga požurivati samo zato što su naučnici nešto izjavili.

Samim tim što je to rečeno, naučnici jesu dokazali da parovi koji su u brak stupili u tinejdžerskom dobu i posle 32. godine imaju veće šanse da se razvedu nego parovi koji su se venčali u dvadesetim godinama.

Takođe je dokazano da na razvode utiče i razlika u godinama među supružnika. Parovi koji između kojih je razlika 1 godina imaju 3% veću šansu za razvodom (u odnosu na supružnike koji imaju isto godina), razlika od 5 godina povećava te šanse za 18%, a razlika od 10 godina šanse za rastavljanjem povećava za čak 39%.

Pexels

2. Povlačenje nakon konflikta.

Kada vaš partner pokuša da priča sa vama o određenom problemu, da li se povlačite? Ukoliko je odgovor na ovo pitanje Da, onda to nije dobar znak.

Studija iz 2013. godine je pokazala da se povlačenje partnera u konfliktu povećava šanse za razvodom. Takođe je pokazano da parovi u kome jedan partner pritiska drugog da razgovaraju i rešavaju probleme, a drugi ćuti i povlači se, nisu srećni poput parova koji zajedno rešavaju probleme.

3. Pokazivanje prezira prema partneru.

Jedan psiholog sa univerziteta u Vašingtonu je napisao koja su ‘četiri jahača apokalipse’ koji vezu/brak osuđuju na propast.

Prezir: Kada svog partnera smatrate gorim od sebe; mislite da ste iznad njih

Kritikovanje: Kada određeno ponašanje pretvorite u karakternu osobinu partnera

Defanzivnost: Igranje žrtve u teškim situacijama

Dizanje zidova: Odbijanje razgovora

 

KOMENTARI