Smršajte uz jak doručak

Naše mame često su znale da kažu da je doručak najvažniji obrok koji se ne sme preskakati. U tome se slažu i stručnjaci koji ističu da zdrav doručak može pozitivno da utiče na vaše zdravlje, ubrzava metabolizam i pomaže da smršate. Ali, da bi ste to postigli, posebno kada je u pitanju želja da se rešite viška kilograma, trebalo bi da poštujete tri pravila za zdrav doručak.

Jedite odmah nakon budjenja
Studije su pokazale da ljudi koji ne preskaču doručak imaju mnogo brži metabolizam. Da bi ste to postigli potrebno je da jedete 30 do 60 minuta nakon buđenja. Ako jedete odmah nakon ustajanja to vam pomaže da svom organizmu obezbedite dovoljno snage i energije za radni dan, a uz to ćete iskoristiti pun potencijal svog tela u sagorevanju masti. Zdrav i kvalitetan doručak vam pomaže da izbegnete nezdrave navike i kasnije u toku dana kada dođe vreme za ručak ili večeru. A, šta ako niste osoba koja voli da jede ujutru? U tom slučaju pripremite neki ukusan smuti za doručak.

Jedite proteine
Doručak bogat proteinima od jaja do jogurta mogu brzo da vas zasite, što znači da ćete jesti manje i lakše smršati. Jedna studija je pokazala da su žene koje su jele jaja za doručak izgubile duplo više kilograma od dama koje su svoj dan započinjale pecivom. Proteini u jajima povećavaju sitost što će vam pomoći i da unesete manje kalorija tokom dana. Osim toga, proteini za doručak sporije se vare, pa ćete duže vreme imati osećaj sitosti.

Jedite banane
Ukoliko u doručak ubacite i skrob, to će vam pomoći da se osećate sito, a podstičete telo da troši masti za proizvodnju energiju. Zato u svoj doručak ubacite – bananu. Može da kombinujete i bananu i ovas za ukusan i zdrav doručak.

 

KOMENTARI