Sintija Nikson krenula u ozbiljnu kampanju za guvernerku Njujorka

Američka glumica Sintija Nikson, najpoznatija po ulozi u televizijskoj seriji ’Seks i grad’ rekla je da je spremna da pobedi na izborima za guvernera američke savezne države Njujork.

– Znate me kao glumicu, ali ja sam mnogo više od glumice – kazala je Niksonova u intervjuu za AP.

Njena kampanja u okviru Demokratske stranke usmerena je protiv istaknutog člana te partije Endrjua Kuomoa koji je na mestu guvernera Njujorka dva mandata, a ona ga naziva „političkim siledežijom“, navodi AP.

Niksonova smatra da Kuomo nije uspeo da se izbori sa korupcijom, nejednakostima u obrazovanju, kaže da pod njegovom vlašću još više propada i oronuli njujorški metro, a osporava mu program ekonomskog razvoja, kao i nedavno usvojen državni budžet za koji Sintija kaže da je rezultat „zakulisnih pogodbi“.

– Kuomo je na vlasti osam godina. Skoro da se ništa nije promenilo. Ako hoćemo promene, moraju da se uključe ljudi kao ja, koji se nikada nisu kandidovali – poručila je ona.

Sintija Nikson, rođena 9. aprila 1966. godine u Njujorku, dobitnica je nagrada Emmy, Grammy i Tony, a najpoznatija po ulozi Mirande Hobs u seriji „Seks i grad“.

Izbori za guvernera Njujorka biće održani 6. novembra kad će se glasati i za Kongres, a Niksonova priznaje da je težak zadatak pred njom, kao izazivačicom Kuomoa s liberalnog krila demokrata.

Kuomo, sin pokojnog guvernera Maria Kuoma, političar je od karijere i mogući predsednički kandidat demokrata 2020. godine, težak više od 30 miliona dolara.

Anketa Koledža Sijena je pokazala da Kuomo vodi pred Sintijom Nikson sa 66 prema 19 odsto i to među registrovanim demokratama.

Kuomo bi sa 58 prema 22 odsto pobedio Niksonovu i po anketi Univerziteta Kvinipjak od prošle nedelje.

Pedesetjednogodišnja Sintija Nikson, Njujorčanka, dugogodišpnja je politička aktivistkinja za bolje finansiranje prosvete, za ravnopravnost u braku i prava žena, bila je aktivna u kampanjama predsednika SAD Baraka Obame i gradonačelnika Njujorka Bila de Blasia.

Ukoliko bude izabrana, Sintija Nikson, majka troje dece, biće prva deklarisana lezbejka na dužnosti guvernera.

Kuomo je na najavu njene kandidature odgovorio saopštenjem svog štaba o tome da je „izvanredno što živimo u demokratiji u kojoj se može kandidovati bilo ko“.

KOMENTARI