Revija Ane Ljubinković: ’Pisma iz davnina’

Jesenju sezonu modnih revija u Beogradu otvorila je modna kreatorka Ana Ljubinković prezentcijom nove kolekcije koja je, zapravo, sadržala dve celine.

Pojavno, koloritno, konstrukcijski i u funkciji veoma različite, obe su, međutim, inspirisane autorkinom fascinacijom nekim prošlim vremenima, te davno odbačenim i zaboravljenim medijima komunikacije – pismima i razglednicama. Pisali su, ko zna sa kog kraja sveta mornari, putnici, vojnici…

Okretanje (boljoj?) prošlosti neminovno je obema kolekcijama dala dozu romantičnog i nostalgičnog, podsećajući nas, između ostalog, kako je vreme nekada teklo sporije i kako su reči imale smisla. Vrlo inteligentno koristeći lica starih razglednica Beograda, rukopis sa njihove poleđine, nostalgične plavo bele pruge sa margine koverata za avionsku poštu, te prepoznatljivi žig ’via air mail’ u prvoj kolekciji, kratorka je na pistu poslala zanimljive, nosive i vrlo posebne komade, u kojima buduća vlasnica sigurno neće ostati neprimećena. Takođe vrlo zanimljiva su bila konstrukcijska rešenja rukava, kao i manipulacija materijalima koje je koristila.

Drugi deo kolekcije je progovorio o dami kojoj su ove razglednice i pisma iz daljina bili namenjeni. Romantična, daleka, na momente daljinom i čežnjom idealizovana, ta dama iz snova klizila je pistom u istim takvim kreacijama. Vazdušastim, eteričnim, raskošnim, nadrealnim, u kojima su se karneri i renesansna kragna provlačili kao lajt motiv.

Revija je realizovana uz pomoć kompanije ’Avon’, čija saradnja sa Anom Ljubinković se ispostavlja već nekoliko puta kao ’win-win’ kombinacija: ove večeri ’Mark BIg&Style’ maskara je imala zadatak da naglasi kreatorkin umetnički rukopis, dok je brend ABO specijalno za ove kolekcije dizajnirao originalne cipele.

– Zadovoljstvo mi je što sam publici istovremeno mogla da predstavim dve različite kolekcije. Moja moda je uvek nešto između modnog dizajna i umetnosti i zato mislim da uvek uspem da kod publike probudim i emocije. Svaka kolekcija pričala je priču za sebe, svaki detalj na manekenkama doprineo je stvaranju posebne atmosfere, kao i šminka o kojoj se kao i prethodnih puta, brinuo kreativni tim ’Avona’, koji je ponovo uspeo savršeno da oslika priče mojih kreacija i prenese ih na licima svakog modela – izjavila je Ana Ljubinković posle revije, kojoj je prisustvovao, osim modnih profesionalaca, i veliki broj poznatih ličnosti.

KOMENTARI

još...
još...