Prvi izbor za Mis sveta sa invaliditetom

Pobednica prvog takmičenja za izbor Mis sveta s invaliditetom održanog u Varšavi, na kome su učestvovale 24 devojke iz 19 zemalja sveta, je dvadesettrogodišnja studentkinja psihologije i pedagogije iz Belorusije Aleksandra Čičikova.

– Borite se protiv svojih poteškoća i strahova – pozvala je kraljica večeri sve sebi slične devojke u svetu u govoru održanom pošto je krunisana.

Prvom pratiljom je proglašena Lebohang Moniatsi iz Južnoafričke Republike, a drugom pratiljom Poljakinja Adriana Zavadzinska.

– Nije važno ko je poneo krunu najlepše, jer mi smo sve pobednice. Sklopile smo nova poznanstva, doživele nova iskustva…. Ovo je prva posebna prilika da svetu pokažemo da smo i mi u stanju da radimo šta želimo – rekla je dvadesetosmogodišnja Čileanka Maria Diaz, profesionalna teniserka koja je na pozornicu izašla u invalidskim kolicima, a nastradala je pre deset godina kada je na nju pucao nepoznati muškarac.

Takmičarke su se na gala večeri pred publikom i žirijem pojavile u tradicionalnim narodnim nošnjama, kao i koktel i večernjim haljinama. U sklopu programa su plesale krećući se po pozornici u kolicima same ili uz nečiju pomoć.

Većinom su govorile o sopstvenim iskustvima i problemima koje nosi život u invalidskim kolicima.

Miranda Bejker, predstavnica Holandije, ispričala je da invaliditet ’duguje’ lekarskoj greški, a Poljakinja Beata Jaloča je rekla da je u kolicima završila pošto je na nju pao muškarac koji je skočio sa sedmog sprata zgrade u pokušaju samoubistva.

Međutim, da je duh takmičarki bio bez premca dokazuje i anegdota s priprema kad je tokom proba koreografije trebalo ’u vazduh podići desnu ruku’.

– Ali ja je nemam, mislim, nemam desnu ruku – rekla je na to uz smeh iz svojih električnih invalidskih kolica Amerikanka Dženifer Lin Adams.

– Rođena sam gotovo u potpunosti bez ruku i nogu. Moram se prilagoditi muzici i koreografiji, ali biće dobro. I u životu se stalno na nešto prilagođavam – ispričala je za AFP Mis Amerike.

– Ujedno je to moja poruka svetu, svaka od nas ima svoja ograničenja, ali moramo im se prilagoditi i izdići se iznad njih – dodala je ona.

Reč je o takmičenju bez presedana u svetu.

– Cilj mu je da izmeni sliku o ženama u invalidskim kolicima kako ih ne bi diskriminisali samo zbog njihovog invaliditeta – rekla je voditeljka udruženja ’Jedinstvena’ koja je organizovala takmičenje, Katarina Vojtazek Ginalska.

Za finansiranje takmičenja, udruženje je prikupilo novac od privatnih sponzora, ali najveću pomoć osigurali su gradski oci Varšave, koji su garantovali infrastrukturu, logistiku i asistente.

KOMENTARI

još...
još...