Podmladite me, doktore

Starenje neminovno menja naš izgled, ali i godinama može da se doskoči, kaže specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije Brankica Tepavčević.

Bore su gotovo svima prva asocijacija na starenje. I dok jedni govore kako vole svaku svoju boru, jer ih asocira na određene stvari koje su u životu prošli, većina samo želi da one nestanu. Ali, složićete se da nisu samo bore problem. Starenje donosi i mnoge druge promene izgleda. Menja kosti, raspodelu masnog tkiva na licu, izaziva gubitak kolagena i elastina. Ipak, i godinama može da se doskoči.

Opušteno lice

Do pojave upalih očiju i obraza i stvaranja vrećastih podočnjaka s vremenom dolazi zbog smanjivanja količine masti u koži, pa lice izgleda ispijeno i umorno, a uz to se pojavljuju i bore koje se protežu od nosa do ivica usana. Idealan tretman za sve te probleme je presađivanje vlastite masnoće. Ona se izvlači kanilom iz zone bokova, stomaka ili butina, prerađuje se i potom se ubacuje u delove lica kojima volumen nedostaje. Upotreba sopstvenog tkiva ne izaziva alergijske reakcije, a koža postaje jedrija.

Podvaljak

Na nekim delovima lica stvara se višak masnoće, zbog čega dolazi do pojavljivanja kesica ispod očiju (previše masti u zoni ispod oka nije posledica gojaznosti, već neravnomernog raspoređivanja masti na licu), visećih obraza (preterana količina masti oko ivice brade može dovesti do toga da koža počne da visi ispod linije vilične kosti), duple brade (zona ispod brade je mesto na kom se površinska mast lako nakupi, pa pokvari liniju brade i napravi još jednu malu, viseću bradu ispod prevoja, što može biti nasledna osobina) i podvaljka (višak masnoće na vratu je uobičajena pojava starenja, ako ima previše masti na vratu, biće je previše i ispod brade, pa će se spojiti u podbradak).
Idealan tretman za ove probleme je liposukcija. Kroz mali prorez u koži ispod obraza uvlači se kanila za liposukciju, koja usisava male količine masti. Ova procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji. Rez se zatvara malim šavom, a dva dana posle intervencije treba nositi elastični zavoj. Kod ove intervencije može da se očekuje osećaj neprijatnosti, kao i oticanje i modrice, koje će početi da blede nakon nekoliko dana.

Koža koja visi

Usled nestajanja zaliha kolagena i elastina javljaju se brojne promene na licu. Može doći do nastanka bora smejalica u spoljnjem uglu oka, kao i do spuštanja obrva, što stvara sumoran i star izgled. Javljaju se i nazolabijalne brazde (protežu se od korena nosa do uglova usana), opušteni obrazi i istanjene usne.
Za ove probleme idealan tretman su hijaluronski fileri. Hijaluron je najbolji za povećanje volumena usana, ravnanje nazolabijalnih, dubokih bora, usahlih delova lica i podočnjaka. Tretman se mora ponavljati na šest meseci do godinu dana. Botoks takođe sprečava stvaranje bora oko očiju, na čelu i između obrva. On deluje samo na mimičke bore, a one koje nastaju zbog propadanja kolagena ne može da ’popravi’. Za spuštene obrve najbolje rešenje je lifting, kojim se podižu mišići koji su ’pali’ usled gubljenja kolagena.

Koščato lice

Kosti lica s godinama gube gustinu, istanjuju se i menjaju oblik. Ovim promenama najviše su ugrožene jagodice, očne duplje i koren nosa. Ne zna se pouzdano zašto dolazi do promena na kostima lica, ali mnogi lekari veruju da su uzrok tome hormoni. Ipak, te promene su veoma diskretne i, ako ne izgubite zube, lobanja će vam se smanjiti tek za jedan milimetar u obimu.
Kod konturisanja lica uvek se daje prednost prirodnim materijalima i hijaluronskoj kiselini sa velikim lifting kapacitetom, kojima se mogu dopuniti delovi lica gde su kosti “zatajile”, ne samo usled starosti nego i genetike. Takođe, njima se može korigovati i izgled brade, koji može potpuno da izmeni vaš profil.

Foto: Cover Images

KOMENTARI