Pet godina pape Franje

Prošlo je pet godina otkako je Horhe Mario Bergolji, sin italijanskih migranata iz Argentine, imenovan za vrhovnog poglavara Katoličke crkve, a o papi Franji se, između ostalog, zna da nema ništa protiv selfija, da televiziju ne gleda od 1990. i da hranu sam sebi podgreva u mikrotalasnoj rerni vatikanske trpezarije.

Papa Franja o sebi ima toliko skromno mišljenje da je, kad se 13. marta 2013. godine pojavio na balkonu Bazilike Svetog Petra, rekao da su kardinali morali da tragaju „na kraj sveta“ kako bi pronašli novog poglavara, navodi danas AP.

O papi Franji, koga američka agencija opisuje kao „prilično drugačijeg vrstu pape“, zna se da voli argentinski čaj, da pati od išijasa i da je u svojim četrdesetim godinama posećivao psihoanalitičara „kako bi pročistio misli“.

Omiljeni filmovi su mu Felinijeva „Ulica“, „Rim, otvoreni grad“ i danski „Babetina gozba“, ali televiziju nije gledao još od 15. juna 1990, kad je Devici Mariji obećao da to neće činiti.

Voli Karavađa i Šagala, Mocarta i Baha, a omiljeni književnici su mu Dostojevski i Borhes.

Svakog jutra ustaje u 04:30, posle ručka se odmara, dok na spavanje odlazi do 22:00 časa.

Kad krene na put, u pohabanoj crnoj torbi obavezno nosi brijač i molitvenik.

Poznato je i da papa Franja ne mari mnogo za selfije, ali da nema ništa protiv da na takvim snimcima pozira jer „to današnji klinci rade“.

KOMENTARI