Mali vodič za kupovinu organske kozmetike

Organska kozmetika sadrži prirodne sastojke kontrolisanog uzgoja bez dodataka parabena i drugih petrolata. Prirodne preparate možete prepoznati po bio-sertifikatu koji garantuje da su biljke korištene za kreme samonikle ili potiču iz organskog uzgoja, piše “The Telegraph”.

Obratite pažnju na parabene
Brojne kreme nose oznaku “prirodno”, ali da bi zadovoljile te uslove ne smu sadržavati mineralna ulja, silikone, parafine, sintetičke boje i konzervanse i ne smeju biti testirane na životinjama.
Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji u telu oponašaju ženski hormon, estrogen, a apsorbiraju se direktno u krvotok.

Pixabay

Formaldehid ima i druga imena
Opasan i kancerogen formaldehid pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil urea, formalin i formalith. Taj spoj iritira disajne puteve, može pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži.

Pazite na kancerogene sastojke
Prilikom odabira organske kozmetike treba paziti da preparat ne sadrži kancerogene sastojke kao što su kokamid dietanolamina (cocamide dietanolamin) i propilen glikol. Na proizvodima najčešće nose oznaku PEG i DEA. Takođe, treba izbegavati i butil hidroksi anisol (BHA) i butil hidroksi toluen (BHT) koji se koriste umesto vitamina E.

Izvor: 24sata.hr

KOMENTARI

Mali vodič za kupovinu organske kozmetike

od zenskatv Vreme za čitanje: 1 min