Magija ‘Made in Italy’

Glavni grad Lombardije teško da može da konkuriše Rimu, Firenci ili Veneciji kad je umetnost u pitanju, ali zato slobodno može da se kaže da je jedna od modnih prestonica sveta i pravi raj za šopingholičare, uz uslov da kod sebe imate i brdo para. 

Termin ‘Made in Italy’ sinonim je za sve što je lepo, bilo da su u pitanju garderoba, nameštaj, hrana ili nešto drugo. Italijani su poznati po kreativnosti, inovativnosti, originalnosti, stilu i, svakako, kvalitetu. Višedecenijski pokušaji da se italijanski stil iskopira uglavnom su se završavali bezuspešno – specifični šmek nemoguće je preneti van granica ove zemlje, a on se posebno oseća u Milanu, gradu koji je dugo bio u senci Rima i Venecije.

U prestonicu Lombardije svi prvenstveno idu zbog šopinga, pa zato ne čudi što je prva stanica najčešće ‘Galleria Vittorio Emanuele II’, najstariji šoping mol na planeti. Otvoren daleke 1867, dvadeset godina pre nego što je Ajfelov toranj izgrađen, izdvaja se od sterilnih i jednoličnih robnih kuća neobičnom kombinacijom stakla i čelika. Ovu četvorospratnicu još nazivaju i ‘dnevna soba Milana’ i nju posećuju svi, bez obzira na platežnu moć. Kako bi bili viđeni, lokalci često sede u kafićima u njenom centru i čitav dan konzumiraju kiselu vodu, no mnogo češće ćete sresti biznismene koji na poslovnim sastancima na terasi kafea ‘Miani’ ispijaju (precenjeni) kapućino, elegantne bake iz čijih ‘fendi’ tašnica vire čivave, dok bezbrižne supruge poznatih ličnosti pazare, uglavnom u ‘Pradi’ i ‘Louisu Vuittonu’, čije su radnje smeštene u samom centru ovog zdanja, koje je više od pukog šoping mola jer, gde god da se okrenete, videćete prelepe mozaike.

 

Naravno, ne očekujte da u izlozima vidite istaknute cene i budite spremni da vas na ulasku u svaku od prodavnica dočeka obezbeđenje strogog izraza lica. ‘Galleria Vittorio Emanuele II’ povezana je s dva glavna trga – Scala, na kojem se nalazi istoimena zgrada Milanske opere, u kojoj je smešten i muzej izgrađen na ostacima crkve Santa Maria a la Scala, i Duomo, čiji je zaštitni znak istoimena katedrala, čija je gradnja trajala od 1386. do 1965. godine. Zato se u Milanu i okolini za poslove koji su složeni i dugo traju kaže ‘fabbrica del Duomo’ (graditi katedralu). U centru grada se, tik uz park Simplon, nalazi zamak ‘Sforzesco’, s prelepim kulama i bedemima, koji kao da je ostao zarobljen u vremenu kad je izgrađen. Ovo zdanje je dom čak nekoliko muzeja, u kojima su smeštena umetnička dela velikih majstora, poput Mikelanđelove poslednje skulpture, ‘Rondanini Pietà’.

A kad se zasitite kulture, vratite se – šopingu, a idealno mesto za to je ‘Quadrilatero della Moda’. Oni koji se ovde nađu prvi put biće zapanjeni lepotom ali i brojem radnji visoke mode, posebno u Via Monte Napoleone, ulici u kojoj cena kvadrata građevina dostiže 7.000 evra, zbog čega se smatra jednom od najskupljih ulica na svetu. Tu su, jedna pored druge, smeštene prodavnice brendova poput ‘Chanel’, ‘Versace’, ‘Armani’, ‘Hermes’, ‘Salvatore Ferragamo’, ‘Alexander McQueen’, ‘Bottega Veneta’, ‘La Perla’, ‘YSL’ i mnogi drugi. Ovde su čak i barovi i restorani povezani s modom, te tako u ‘Dolce & Gabanna Martini baru’ možete popiti martini kao nigde u svetu. Armanijev restoran ‘Nobu’ služi isključivo azijsku hranu, dok kod ‘Guccija’ možete uživati u kafi.

Sem odeće, sigurno ćete ‘pasti’ i na dobro dizajnirane komade za vaš dom – čekaju vas u prizemlju robne kuće ‘La Rinascente’, jednostavno nazvanom ‘Design supermarket’. Inovativni, kreativni i trendi komadi pristižu iz čitavog sveta, a za kupce ih biraju arhitekte Klaudio Silvestrin i Đulijana Salmaso. Među brendovima ćete pronaći ‘Alessi’, ‘Fritz Hansen’, ‘Bodum’, ‘Kartell’, ‘Arne Jacobsen’, ‘B&B Italia’, sve one zbog kojih je Italija već godinama lider u svetu dizajna.

Oni koji bi nakratko da pobegnu od visoke mode (i cena), trebalo bi da posete sistem kanala De Navigli, koji se nalaze u mirnijem delu Milana. Okruženi dugim ulicama s malim ali simpatičnim prodavnicama i kafeima, idealni su za romantične jesenje večeri, a zanimljivo je da je jedan od kanala dizajnirao slavni Leonardo Da Vinči.

KOMENTARI