‘Louis Vuitton’ – najvredniji modni brend na svetu

Čuvena francuska modna kompanija ‘Louis Vuitton’ najvredniji je modni brend na svetu, ocenila je konsultantska kompanija ’Interbrend’. Vrednost kompanije procenjuje se na oko 10 milijardi dolara zbog čega zauzima visoko 19. mesto na listi najvrednijih kompanija sveta.

Čelene pozicije ove liste pripadaju IT korporacijama kao što su ’Apple’, ’Google’ i ’Microsoft’.

Prema rečima globalne direktorke ‘Interbrenda’ Rebeke Robins, za uspeh kuće ‘Louis Vuitton’ zasluženo je povezivanje ovog modnog brenda sa kulturom.

– Njihova strategija je dobro smišljena i izražena snagom njihovog uverenja – rekla je Rebeka.

Na ’Interbrendovoj’ listi najuspešnijih kompanija našli su se i modni brendovi ‘Hermes’, koji je zauzeo 32. mesto, ‘Gucci’ je na 51. ‘Burberry’ je na 86. mestu, ‘Prada’ se spustila na 94. dok je ‘Dior’ zauzeo tek 95. mesto.

‘Louis Vuitton’ je 1854. osnovao Luj Viton koji je još kao šesnaestogodišnji mladić znao čime želi da se bavi. U početku kompanija se bavila izadom kofera, ali su te granice odavno pomerene, pa je ‘Louis Vuitton’ proširio proizvodnju na cipela, tašni, parfema, satova, naočara, nakita, pa čak i kesa za đubre. Duga istorija iznedrila je ime koje se danas povezuje sa kvalitetom, luksuzom, ali i prestižom.

Malo je poznato da je Luj Viton radio za Napoleonovu ženu Žozefinu na pravljenju njenih ličnih kutija za pakovanje i kofera, te na taj način sebi obezbedio elitnu klijentelu. Danas, najveći luksuzni ‘Louis Vuitton’ butik nalazi se na Aveniji 101 u Parizu i prostire se na preko 900 kvadrata. Najpoznatija ‘Louis Vuitton’ torba pod imenom ‘Speedy’ lansirana 1930. godine. U početku je to bila putna torba zvana ‘Express’. Na zahtev čuvene holivudske glumice Odri Hepbern napravljena je mini-verzija ‘Speedy’ torbe što je ovaj model i proslavilo. Sada, klasična ‘Speedy’ torba košta 2.650 dolara.

Verovali ili ne, nakon svake sezone, odnosno rasprodaje ili nuđenja predmeta Crvenom krstu i zaposlenima u kompaniji, sve neprodate cipele i torbe sa potpisom ‘Louis Vuitton’ šalju se nazad u fabriku u Francuskoj gde se seku i spaljuju.

KOMENTARI

još...
još...