Ljubimci deluju blagotvorno na naše zdravlje

Brojna svetska istraživanja su pokazala da kućni ljubimci imaju isceljujući efekat na svoje vlasnike. Lista benefita koje imaju vlasnici kućnih ljubimaca, poprilično je opširna. Verujemo da ćete, kada je pročitate, još više voleti svog psa ili mačku i biti im zahvalni što su deo vašeg života. A ukoliko nemate ljubimca, možda baš ovo prevagne da donesete odluku i udomite nekog krznenog prijatelja.

 

Prema rezultatima istraživanja, utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka mnogo manje odlaze kod lekara i piju manju količinu lekova, u odnosu na ljude koji nemaju ljubimce. To može direktno biti povezano sa činjenicom, da psi i mačke smanjuju količinu stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Oni nas razveseljavaju, nasmeju, i pravi su mali psiho – terapeuti u našem domu. Takođe, primećeno je da se u porodicama koje imaju ljubimca, mnogo brže i lakše razrešavaju konflikti, te da su članovi porodice otvoreniji jedni prema drugima.

Psi i mačke ispunjavaju i našu potrebu za fizičkim dodirom i maženjem, a evidentirano je u psihijatrijskim bolnicama i domovima za stare i nemoćne, da prisustvo životinja omogućava brži i bolji oporavak. Ovo se odnosi i na pacijente koji izađu sa bolničkog lečenja, pa se u svom domu oporavljaju u prisustvu ljubimca – njihov period oporavka je uočljivo brži u odnosu na one koji nemaju psa ili macu.

Četvoronožni ljubimci, osim što nas uveseljavaju, opuštaju, a psi još dodatno  i angažuju da se – šetajući njih, šetamo i mi – imaju još neke ‘tajne mehanizme’ pomoću kojih pomažu da budemo zdraviji. Zvuk, odnosno frekvencija koju mačke proizvede predenjem, podstiče lučenje hemikalija u ljudskom telu, koje deluju protivupalno. Predenje ima i analgetsko dejstvo, pa će nam bol vrlo brzo proći ukoliko maca sedi pored nas i prede. Asmatičarima, kao i onima koji se oporavljaju od hirurških intervencija na kostima i zglobovima, može da se preporuči da svakodnevno drže mačku u krilu po sat vremena, jer kako su pokazala istraživanja – to će delovati blagotvorno na njihovo zdravstveno stanje.

 

 

Foto: Cover Images

KOMENTARI