Kod Marka Tvena po inspiraciju

Pisci koji tragaju za inspiracijom uskoro će moći da pokušaju da je pronađu u privatnoj biblioteci Marka Tvena, u kojoj je jedan od najvećih američkih pisaca proveo najproduktivnije godine života i napisao neka od svojih najpoznatijih dela.

Kako prenosi ’Huffington Post’, memorijalni muzej ’The Mark Twain House and Museum’ u Hartfordu u Konektikatu, u kući u kojoj je pisac živeo sa svojom porodicom od 1874. do 1891, 26. januara prvi put ’otvoriće vrata’ Tvenove privatne biblioteke za pisce u potrazi za mirom, tišinom i ’duhom prošle književnosti’.


U ponudi su ukupno četiri termina tokom 2017. kad će pisci moći tri sata dnevno da provedu tražeći nadahnuće  u ’neometanom kreativnom spokoju’, okruženi knjigama koje je prikupio lično slavni pisac.

Pravila za pisanje u Tvenovoj biblioteci vrlo su stroga – ne sme se koristiti wi-fi, a dozvoljene su samo obične olovke. A pošto nema utičnica za struju, mobilne telefone i laptopove trebalo bi napuniti ranije. Rezervacije su ograničene, a, iako organizatori ističu kako je reč o neprocenjivom iskustvu, cenu tročasovnog  ’sastanka s Tvenovim duhom’ iznosi samo 50 dolara. Učesnici će u kući biti potpuno sami i ništa ih neće ometati, osim možda zvuka fontane iz zimskog vrta.

U kući, koju je 1873. po Tvenovoj narudžbini projektovao njujorški arhitekta Edvard Takerman Poter, a koju je piščev biograf Džastin Kaplan opisao kao ’hibrid parobroda, srednjovekovnog utvrđenja i sata sa kukavicom’, Tven je, kako je sam tvrdio, proveo najproduktivnije godine života – tamo je napisao neka od svojih najpoznatijih dela, uključujući ’Avanture Toma Sojera’ (1876.), ’Kraljević i prosjak’ (1882.), ’Život na Misisipiju’ (1883.), ’Pustolovine Haklberi Fina’ (1884.) i ’Jenki na dvoru kralja Artura’ (1889.).

 

Foto: Cover Images

KOMENTARI