Kakva obuća je najbolja za naša stopala

Najzdravije bi bilo da hodamo bosi, ali to naravno nije uvek moguće. Evo kakva je obuća najbolja za stopala i šta stručnjaci kažu.

e

Obuća nam je neophodna. Možda neki mogaju da šetkaju bosi po dvorištu, ali zato moraju da se obuju gde god da idu, u prodavnicu, poštu… I to nije samo modni detalj, obuća štiti stopala od raznih stvari na koje bismo inače mogli da nagazimo na ulici, na primer. Ipak, ljudima bi bilo bolje bez obuće, kažu stručnjaci.

Naučnik Danijel Liberman sa Harvarda i njegovim tim istraživača otkrili su da vazdušni đonovi i ulošci za obuću, pored ostalih stvari, zapravo stopala čine slabijim i sklonijim povredama.

Istraživanje koje se bavilo efektima trčanja u patikama nasuprot trčanju golih stopala, zaključilo je da „štićenje“ stopala obućom dugoročno ima negativne efekte.

Razlog je, kaže, jednostavan. „Kada hodate u obući, vaša stopala vrše pritisak na krutu zamenu za tlo, zbog čega mišići stopala rade manje nego kada ste bosi“.

Pošto mišići svakodnevno rade manje jer smo svakog dana u obuči, povećava se rizik od povrede stopala i od problema poput ravnih tabana.

Međutim, kad već moramo da nosimo obuću, patike su i dalje bolja opcija od visokih potpetica, koje se povezuju sa brojnim zdravstvenim problemima.

Pored toga što su neudobne, visoke štikle potpuno menjaju strukturu mišića potkolenice, a dovode i do problema sa zglobovima i bola u mišićima. A problemi postaju sve veći s godinama, što znači da se vaša stopala ni za neko vreme neće navići na štikle.

Ukoliko je obuća previše uska, i to može da bude opasno jer vodi do deformiteta stopala, sudeći prema istraživanju koje je sproveo podijatar Hilton Mez.

Dakle, kakvu bi onda obuću trebalo da nosite? Naučnici kažu da to zavisi od vaših godina, zdravlja i težine.

Pošto nije realno da svi hodamo bosi, stručnjaci kažu da je najbolja opcija obuća koja savršeno odgovara nozi (nije uska, široka, mala…) i pruža joj podršku, najbolje rešenje.

Liberman preporučuje da nosite cipele sa što manje kaiševa i što otvorenije, tj. cipele koje su bliska imitacija golom stopalu.

Da biste bili sigurni da vas obuća neće izložiti riziku od povreda, čak i ako je reč o toj što imitira golo stopalo, Liberman savetuje da često menjate obuću, odnosno da ne nosite uvek jedne iste cipele/patike, da biste ravnomerno vežbali različite mišiće stopala i izbegli povrede.

Izvor: mondo.rs

KOMENTARI

Kakva obuća je najbolja za naša stopala

od zenskatv Vreme za čitanje: 2 min