Kako razgovarati sa osobom koja je pod stresom

Kada smo pod stresom, većina oseti potrebu da se nekome izjada, ispriča sve što nas u tom trenutku muči i opterećuje. Tada nam je potreban prijateljski sagovornik, ali ne bilo kakav sagovornik – i zato bi trebalo da znamo šta ne treba govoriti ljudima koji su pod stresom. Jako je važno da ne govorimo neke stvari, koje će umesto da pomognu, samo još više učiniti da se onaj ko nam se obratio za pomoć, oseća loše.

Naravno, kada nam se neko blizak obrati u momentu stresa, želimo da mu pomognemo, posavetujemo i kažemo ono što će doprineti da se oseća bolje. Međutim, prva zamka upravo leži u našoj nameri da pomognemo savetom – psiholozi objašnjavaju da je primarna potreba kod čoveka koji je pod stresom, da razgovarajući i iznoseći glasno svoju situaciju, zapravo samoanalizira svoje osećaje, da se preispita i sabere – a nikako da sluša naše savete. Zato rečenice tipa: ‘trebalo bi, mogao si, uradi ovo ili ono’ nije poželjno govoriti ljudima dok su pod stresom, jer umesto da mu razgovor pomogne da opusti tenziju, takve rečenice će samo još više nabiti pritisak u ionako već napetoj situaciji. Dok je neko emotivno ranjih, izrečene takve stvari kao da mu poništavaju misli i osećnja, zato je preporučljivo da se uzdržimo od savetodavnih izjava u tom momentu.

Takođe, budite pažljivi i sa pitanjem ‘zašto’ tokom razgovora sa osobom koja je u stanju stresa. Takvo pitanje može zvučati osuđujuće, a osuda je svakako stvar koja ne bi prijala nikome u tako delikatnom momentu.

Kod postavljanja pitanja, psiholozi kažu da bi trebalo da ih sagovorniku formulišemo tako, da ne može da daje samo kratke odgovore ‘da’ ili ‘ne’. Zašto je to važno? Prvo, zato što će osetiti da nas zaista interesuje njegova situacija i da ga pažljivo slušamo, a kad neko ko je pod stresom oseti iskreno i prijateljsko, dobronamerno interesovanje – osetiće da nije sam na svetu u svojoj nemiloj situaciji, što je važan korak da počne da oseća barem tračak pozitivnih stvari. A drugo, ukoliko ga navodite da daje šire odgovore, to mu pruža prostor da analizira svoje osećaje u vezi onoga o čemu detaljno priča. Na taj način sagovornik će moći da proceni, racionalizuje i verbalizuje svoje kompleksne i burne emocije.

 

Foto: Cover Images

KOMENTARI