Jednostavno do blistavog izgleda

Estetska neoperativna i operativna hirurgija iz dana u dan obogaćuju se novim tehnikama koje, ističe Dr sci med Brankica Tepavčević, omogućavaju postizanja prirodnog i svežeg izgled lica i tela, kao i popravljanje nedostataka i smanjenja uticaja starenja. 

Popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom je efikasan i sve popularniji metod podmlađivanja. Zbog prirodnog porekla hijalurona i sposobnosti vezivanja vode, postiže se nadoknada volumena lica, bez efekata maske i ukočenog izgleda koji se dobija neselektivnom primenom botoksa ili hirurškog liftinga. Takođe se poboljšava celokupno stanje i izgled  kože – lice dobija željenu punoću i svežinu. Hijaluronska kiselina (HA), po hemijskoj sturkuri polisaharid, prirodni je sastojak našeg organizma. Pored hijaluronske kiseline za podmlađivanje lica i tela možemo koristiti i sopstveno masno tkivo. Liposukcijom i uzimanjem masnih ćelija sa mesta gde ih ima više, i postavljanjem na lice, grudi ili zadnjicu, dobija se veoma efikasan i trajan rezultat.

Još jedna nova medicinska metoda koja daje sve veći doprinos u oblasti pomlađivanja je mini face lifting. Bez invazivne hirurgije, opšte anestezije i dugog vremena oporavka, ovom minimalno invanzivnom metodom podiže se koža, potkožno tkivo, a rezultat je trenutno podmlađen izgled kod pacijenata. Procedura se radi u lokalnoj anesteziji. Malim incizijama u kosmatom delu glave se pristupa SMAS tkivu koje se podiže i fiksira na novu poziciju, tako da potkožno tkivo, koje je godinama i usled gravitacije krenulo put dole, ovom brzom i veoma efikasnom metodom se vraća u pređašnju poziciju, a lice dobija mladalački izgled. Lifting možemo uraditi u gornjoj trećini lica (podizanje obrava), srednjoj trećini (jagodice) i donjoj trećini lica (linija donje vilice i vrat). Uz ovu proceduru podizanja tkiva i prkošenja gravitaciji i nadohnadom volumena hijaluronskim filerima, efekat na licu je maksimalan, a zadovoljstvo pacijenta ogromno.

Problem opuštene kože donjeg dela lica po pravilu se javlja kod žena nakon 45. godine, ali može se pojaviti i posle tridesete, naročito kod dama kod kojih se koža opustila zbog mršavljenja. Ovaj problem se do sada nije mogao rešiti primenom filera, a da se pri tom, preteranom upotrebom, ne poremeti harmonija celog lica. Metoda Soft niti je procedura koja traje manje od 30 minuta, a kojom se postiže povlačenje kože u željenom smeru. Sa jednim parom niti moguće je podići kožu za 1 do 1,5 cm. Vrlo je važna pravilna procena pravca i smera podizanja kože i tehnika plasiranja niti. Providne su, tanke, razgradive i na sebi imaju konuse koji drže kožu kad je povučemo u željenom pravcu. Pravilnim plasiranjem i podizanjem, Soft nitima se, osim podizanja kože i postizanja mladolike obline ivice lica, mogu naglasiti i jagodice, taj najpoželjniji elemenat mladolikosti u građi lica. Na taj način prestaje potreba da se to radi dodavanjem velike količine filera. Soft niti se mogu kombinovati sa nadohnadom volumena sopstvenim masnim tkivom ili plazmom.

Foto: Getty Images

KOMENTARI