Italija pooštrava kazne za nacističku propagandu

Posle niza incidenata, Zastupnički dom italijanskog parlamenta prihvatio je zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola.

Prema ovom zakonu, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do tri godina za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu. Pre stupanja na snagu zakon treba da potvrdi Senat.

Autor zakona je Emanuele Fiano, zastupnik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da Italija, po uzoru na Nemačku, treba strože da se postavi prema porastu fašističke i nacističke nostalgije. Fiano je kazao da je postojala Facebook stranica, koja je u međuvremeu ugašena, a na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Josefa Goebelsa. Stranica je imala 45.000 pratilaca.

Desničarske stranke, uključujući i stranku Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da preti slobodi govora.

Populistički pokret Pet zvezda takođe je bio protiv, tvrdeći da bi bilo bolje pooštriti postojeće zakone protiv govora mržnje.

Zakon je usvojen posle niza incidenata koji su se dogodili širom zemlje. Naime, u jednoj poslastičarnici u južnoj Italiji reklamiran je Hitlerov kolač u izlogu, dok neofašistička stranka Forza Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Musolinijevih fašista.

KOMENTARI

još...
još...