Humanitarni koncert Vasil Hadžimanov benda u Jagodini

Vasil Hadžimanov sa svojim bendom održao je u ponedeljak uveče humanitarni koncert u Jagodini, a ostvareni prihod namenjen je za obnovu stare zgrade Učiteljske škole u tom gradu.

Iako je prvobitno planirano da nastupe u parku ispred Fakulteta pedagoških nauka, koncert je zbog kiše održan u prepunom amfiteatru ovog fakulteta.

– Ovakvim divnim koncertima skrećemo pažnju na zgradu stare Učiteljske škole koja stoji ovde i vapi da bude obnovljena – rekla je dekan fakulteta, profesor Violeta Jovanović.

U zgradi stare Učiteljske škole u Jagodini, 1892. godine osnovana je Muška učiteljska škola, a poslednji put je obnovljenja 1935. godine.

Prema zamisli Odbora za obnovu, posle rekonstrukcije ove ustanove u njoj bi trebalo da bude smešten Institut i muzej srpskog učiteljstva, imaće prostor za ogledne vežbaonice za učitelje i vaspitače, dnevni boravak za decu.

Pravni nosilac poslova u vezi obnove je ‘Zadužbina Sretena Adžića’ osnivača Muške učiteljske škole koja je početkom prošlog veka bila jedna od vodećih obrazovnih institucija ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope. Pripreme za obnovu su počele još pre tri godine, ali radovi na školi još nisu započeti zbog nedostatka novca.

Za obnovu zgrade, koja se nalazi u krugu Fakulteta za pedagoške nauke i dosta je ruinirana od zuba vremena i nebrige, potrebna je podrška države, nadležnih ministarstava i lokalne samouprave kako bi se obezbedila sredstva i pomoglo izmeštanje građe Istorijskog arhiva iz prizemlja zgrade. Odbor će sa programom obnove i arhitektonskim projektom aplicirati za finansijska sredstva kod pristupnih fondova Evropske unije i zatražiti podršku Austrije i Nemačke, država u kojima se Adžić školovao i čija je pedagoška dostignuća i iskustva primenjivao u Srbiji.

Pored dekana Fakulteta Violete Jovanović (predsednik Odbora za obnovu) članovi ovog Odbora su brojne poznate ličnosti – akademici Ljubomir Simović i Dragoslav Mihailović, Emir Kusturica, Živorad Žika Nikolić, Sergej i Tomislav Trifunović, Dragan Lukić i mnogi drugi.

Foto: vhband.com, pefja.kg.ac.rs

KOMENTARI