Haker Alf ‘napao’ Australiju

U velikom sajber napadu na jednu kompaniju koja pruža usluge australijskoj vladi, ukradene su osetljive informacije o australijskim odbrambenim programima. Kako prenosi BBC, procurilo oko 30 gigabajta podataka, uključujući podatke o novim borbenim avionima i mornaričkim čamcima.

Australijski zvaničnici zaduženi za sajber bezbednost, nepoznatog hakera su nazvali ‘Alf’ po liku iz nekada popularne TV serije. Australijska vlada je saopštila da ukradeni podaci ‘osetljivi’, ali ne i poverljivi i nema informacija da je taj napad učinila neka druga država.

Australijski ministar odbrane Kristofer Pin kazao je da bi haker mogao biti iz Australije ili iz neke druge države, ali i da je dobio uveravanja da napad ne predstavlja opasnost po državu.

Jedan od stručnjaka pri vladinoj agenciji kazao je da je haker iskoristio slabu tačku u softveru koji koristi aeronautička kompanija, a koji nije bio ažuriran 12 meseci i za koji su korišćene jednostavne šifre.

Prošle godine Australija je najavila povećanje troškova odbrane, zbog vojne ekspanzije u regionu, a planirano je da se vojna potrošnja poveća za 29,9 milijardi dolara u toku deset godina.

KOMENTARI

još...
još...