Festival italijanskog filma u Kinoteci

Projekcijom filma ‘Potpuni stranci’ u režiji Paola Đenovezea 16. septembra u Jugoslovenskoj kinopteci biće otvoren Festival italijanskog filma u Beogradu.

Nakon projekcije publika će biti u prilici da razgovara sa poznatim režiserom.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu, u saradnji kulturnog udruženja ’Excellence’, italijanskog institutut za kulturu u Beogradu, Jugoslovenske kinoteke i Italijanskog ministarstva za kulturno nasleđe i turizam.

Ova manifestacije je prilika da publika do 24. septembra uživa u remek-delima i savremenim filmovima italijanske kinematografije. Sve projekcije održavaju se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1 u Beogradu, a 17. i 18. septembra Jugoslovenska kinoteka biće domaćin profesionalnih susreta filmskog tržišta dve zemlje sa ciljem stvaranja koprodukcija ili samostalnih produkcija.

Pored producenata i filmskih distributera, na poslovnim susretima učestvuju i predstavnici za film ministarstva Italije za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT), Italijanske filmske komisije, asocijacije ANICA i predstavnik RAI Cinema za kupovinu inostranog programa. Predviđena je i poseta filmskim studijima u okolini Beograda, a Italijanima će biti predstavljeni novi filmovi srpske kinematografije.

Na festivala će biti prikazana ostvarenja novije generacije italijanskih reditelja, a sam događaj predstavlja saradnju Jugoslovenske kinoteke i Instituta Luče Činečita koji su zajedno odabrali filmove i organizovali posete filmskih delegacija dve zemlje.

U pratećem programu biće predstavljene instalacije i modne kreacije kuća ’Gattinoni’ i Todorović, kao i izložba savremenih umetnika iz Italije i Srbije, među kojima su Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Fjoreli, Mikaela Latancio i Paolo Radi.

KOMENTARI

još...
još...