Deset puta više gojazne dece nego pre četiri decenije

Gojaznost je postao jedan od ozbiljnih problema s kojima se suočava savremeni svet. Posebno zabrinjava podatak da se broj gojazne dece i tinejdžera udesetostručio od 1975. godine.

S druge strane, u svetu i dalje ima više neuhranjene dece, pokazuje studija objavljena u britanskom medicinskom časopisu ‘Lancet’.

Ukoliko se nastavi ovaj trend, do 2022. godine broj gojazne dece prevazićiće broj neuhranjenih mališana.

Prema objavljenim podacima, u 2016. godini 124 miliona mladih od pet do 19 godina bilo je gojazno, dok je 1975. godine bilo samo 11 miliona.

Gojaznosti ima u svim regionima sveta, a najviše na ostrvima Polinezije, u Tihom okeanu, gde je i više od 30 odsto mladih gojazno, dok je više od 20 odsto mladih gojazno u SAD, Egiptu i u Saudijskoj Arabiji. Stopa gojaznosti je od pre nekoliko godina izgleda dostigla vrhunac u bogatim zemljama, ali nastavlja da raste u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima.

Broj neuhranjene dece polako opada od 2000. godine, osim u južnoj i jugoistočnoj Aziji i u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Africi. Prošle godine je registrovana 192 milona umereno ili teško pothranjene dece, navode autori studiji koju su zajedno sproveli Impirijal koledž u Londonu i Svetska zdravstvena organizacija. Oni su analizirali podatke o 31,5 miliona mladih u 200 zemalja. Dve trećine mladih nedovoljne težine živi u jugoistočnoj Aziji, mahom u Indiji.

Istraživači Svetske federacije gojaznosti upozoravaju da će globalni troškovi lečenja lošeg zdravlja izazvanog preteranom težinom, preći 930 miliona funti godišnje od 2025. godine. Gojaznost pojačava rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih i drugih hroničnih bolesti.

KOMENTARI

još...
još...