Deca koja se igraju sa telefonima i tabletima spavaju kraće

Deca koja provode vreme igrajući se sa pametnim telefonima i tabletima, spavaju kraće od svojih vršnjaka koji ne koriste tu vrstu tehnologije, tvrde naučnici. 

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Birbek u Londonu učestvovalo je 715 roditelja dece uzrasta do tri godine. Oni su odgovarali na serije pitanja u vezi toga koliko često se njihovi mališani igraju sa telefonima i tabletima, kao i o njihovim navikama vezanim za spavanje.

Rezultati su pokazali da su deca koja se igraju sa ovim tehničkim uređajima, spavala duže tokom dana, a kraće tokom noći. Istraživači su ustanovili da svaki sat korišćenja telefona ili tableta osetljivih na dodir, skraćuje san za 15 minuta.

– To nije mnogo vremena za nekoga ko spava 10 sati u kontinuitetu, ali za ravoj dece svaki minut je veoma važan – istakao je doktor iz tima koji je obavio ovu studiju, Tim Smit.

Stručnjaci savetuju da bi deci trebalo strogo ograničiti vreme korišćenja pametnih telefona i tableta, odnosno odrediti koliko vremena dnevno mališani smeju da se igraju sa ovim uređajima.

 

Foto: Cover Images

KOMENTARI