Arnold Švarceneger hoće da tuži naftne kompanije

Bivši guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, nedavno je otkrio svoj plan da tuži naftne kompanije.

„Naftne kompanije su znale od 1959. godine pa na dalje, na osnovu svojih studija, da će se globalno zagrevanje desiti zbog fosilnih goriva. Uz to su znali i da će biti štetno po zdravlje ali i živote ljudi“, započeo je Arnold.

„Suočićemo se sa njima i bićemo uporni poput krpelja. Zato što, po mom mišljenju, veoma je neodgovorno kada znate da će vaš proizvod ubiti ljude a da ih ne upozorite, poput cigareta“.

Tačan datum tužbe još nije određen, ali glumac otkriva da trenutno pregovara sa nekoliko pravnih zastupnika o ovoj temi, i dodaje da čak i ako ne dobiju na sudu – makar će širiti svesnost o efektima promene klime.

„Ja ne vidim razliku. Ako uđete u sobu i znate da ćete uzeti nečiji život – onda je to ubistvo. Isti slučaj je i sa naftnim kompanijama“.

I dok Arnold govori o štetnim uticajima naftnih kompanija po okolinu, moguće je i da misli da incident koji se desio u Nigeriji gde je 10 aktivista mučeno a zatim i ubijeno. Porodice ubijenih su opužile kompaniju ‘Shell Oil’ da su radili sa nigerijskom vladom da ih zataškaju, što se na kraju završilo isplatom od 15.5 miliona $.

 

 

KOMENTARI