Devet znakova da je vaša veza ‘toksična’

Stabilna emotivna veza između dvoje ljudi trebalo bi da podrazumeva međusobno poštovanje, kao i davanje slobodnog prostora, kako bi se oba partnera osećala udobno u tom odnosu.

Ali, ljubav ume da bude slepa, pa često ne uviđamo na vreme da nam je veza toksična i nezdrava. Zato je potrebno da obratimo pažnju na znake upozorenja, i ukoliko primetimo neki od njih, neophodno je da ozbiljno preispitamo svoju odnos sa partnerom.

Evo spiska od devet upozoravajućih signala:

1. Partner vam ne dozvoljava da se viđate sa svojim prijateljima

Jedva da se viđate sa prijateljima, a onda, i kada se to dogodi, svaki put povedete na ta druženja i svog partnera. Ukoliko vam ovo zvuči poznato, onda bi to mogao da bude prvi znak upozorenja. U svakom odnosu je neophodan prostor za individualni rast, kako bi izbegli osećaj ‘davljenja’ u vezi. Provođenje mnogo vremena zajedno sa partnerom je poput zavisnosti, i uobičajeno je u prvim fazama zaljubljenosti. Ali, od početka je potrebno voditi računa da se ne preteruje u tome, jer lako može da preraste u odnos mučeništva.

2. Kontroliše vaš novčanik

Međusobno poverenje je od ključnog značaja u svakom odnosu, ali ekonomsko nasilje je oblik dominacije. Rešenje ovog pitanja je da se deo prihoda oba partnera sliva u zajednički fond, ali da svakako svako od njih i dalje ima svoj zaseban novac.

3. Proverava vam telefon

Proveravati nečiji telefon i elektronsku poštu nije normalna stvar. To je narušavanje privatnosti i znak nezdravog odnosa. Ova vrsta kontrole može dovesti i do nasilja. Neophodno je naučiti verovati partneru, jer je poverenje ono na čemu se grade zdravi odnosi.

4. Određuje vam šta ćete da obučete

Možda se vašem partneru ne dopada kako se oblačite, ali to nije stvar o kojoj on odlučuje. Vi se oblačite zbog sebe, ne zbog drugih. Razvijanje samopouzdanja može biti teško, ali je od suštinskog značaja za zdravu vezu.

5. Ljuti se ukoliko se ne javite na telefon čim vas pozove

Možda se vama čini da ovo nije ništa strašno, ali podsetićemo vas da partnerski odnos treba da vam donosi mir, a ne negativna osećanja. Ako se uznemirite svaki put kad vidite propušten poziv od svog partnera, onda nešto ozbiljno nije uredu u vašoj vezi.

6. Ljubomoran je na vašeg najboljeg prijatelja

Ljubomora je bolest. Možemo da se šalimo ponekad pričajući viceve na ovu temu, ali kad vicevi postanu ozbiljni, vreme je da pobegnete. Ako partner nema poverenja u vas, nikada nećete moći da ostvarite stabilnost u vezi.

7. Plašite se da iznesete svoje mišljenje

Ljubav je kad smo srećni, a ne kada osećamo strah. Partner treba da bude neko u koga možete da se pouzdate, a ne osoba sa kojom se plašite da razgovarate. Ne treba da imate strah da iznesete svoje mišljenje, jer obe strane treba da imaju poštovanje za različita gledišta.

8. Partner vas vređa

Postoje granice, koje kada se jednom pređu, nema više povratka na stabilan odnos. Zato je najbolje da se nikada ne pređu. Ako vas partner stalno kritikuje i vređa ne bi trebalo to da dozvoljavate. Na početku veze postavite pravilo da nikada nećete da uvredite partnera, ali ni da dozvolite da on to radi vama.

9. Prijatelji pokušavaju da vas upozore

Ako je tako, onda ih saslušajte. Teško je da stvari sagledamo objektivno, ali prijatelji i porodica mogu imati jasniju predstavu, jer oni našu situaciju vide iz drugog ugla. Ukoliko primećuju da ste često tužni, ćutljivi ili rastrojeni, oni verovatno uviđaju problem koji vi odbijate da vidite.

 

Foto: Cover Images

 

 

 • 32
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  32
  Shares

KOMENTARI

Devet znakova da je vaša veza ‘toksična’

od zenskatv Vreme za čitanje: 3 min