Sedam malih tajni za dobar manikir

Lepe, negovane i manikirane ruke, uvek privlače pažnju i odaju pozitivan utisak o svakoj dami. Ukoliko se trudite da uradite manikir kod kuće, i želite da postignete efekat kao da ste tretman obavili u kozmetičkom salonu, osim veštine i potrebnog pribora, potrebno je znati i neke male tajne. Iako sve mi dobro znamo kako treba pripremiti nokte, a potom ih i nalakirati, često pravimo nekoliko grešaka, koje kvare celokupan utisak na kraju. 

1. Turpijanje je važno

Kada oblikujemo nokat pomoću turpije, retko ko to čini na ispravan način. Obično turpijom prelazimo preko ivice nokta u oba smera, a to je pogubno za kvalitet nokta. Ukoliko se menja smer turpijanja, mogu se oštetiti slojevi proteina ili keratina koji čine nokat, što će dovesti do pucanja i listanja nokatne ploče. Zbog toga, sledeći put kad uzmete turpiju u ruke, potrudite se da je koristite uvek u istom smeru.

2. Temeljno čišćenje 

Da li će se lak ravnomerno naneti na nokat, i koliko će biti dugotrajan, zavisi pre svega od toga da li su nokti temeljno očišćeni tokom pripreme za manikir. Ostaci masnoće, kreme za ruke, starog laka i svakog vida prljavšitne, najbolje će se eliminisati ukoliko pomoću stare četkice za zube, pod mlazom tople vode i uz dodatak sapuna, temeljno istrljamo svaki deo nokta. Posebno treba obratiti pažnju na uglove, zanoktice i deo ispod ivice nokta gde se zadržavaju masnoće.

3. Priprema nakon čišćenja

Nakon čišćenja četkicom, osušite ruke i prebrišite ih sa komadićem vate natopljenim acetonom ili medicinskim alkoholom. Tako ćete otkloniti i poslednje ostatke masnih mrlja, i vaši nokti će biti savršeno pripremljeni za lakiranje.

4. Bazni lak je obavezan

Nikada ne preskačite nanošenje bezbojnog, baznog laka. On je obavezan deo svakog pravilnog manikira. Bazni lak štiti nokatnu ploču i pravi savršenu podlogu na koju ćete moći lepo da nanesete dalje slojeve dekorativnog laka.

5. Važna tri poteza 

Kada nanosite lak, da li to činite tako što prvo povučete potez od korena do ivice nokta na samoj sredini nokta, a potom iste takve poteze sa leve i desne strane te središnje linije? To je jedini ispravan način nanošenja laka, pa ukoliko ste do sada to radili na drugi način, pokušajte da ovako, u tri poteza, nalakirate nokat. Između nanošenja dva sloja, obavezno sačekajte da se prvi sloj najpre potpuno osuši.

6. Zaštitni lak za kraj

Kada se lak dobro osušio, pređite preko njega sa završnim bezbojnim lakom, čija uloga je da obezbedi dugotrajnost vašem manikiru, kao i da doda završni sjaj noktu. Ali, ono o čemu je važno voditi računa kod ovog koraka je, da završni lak ne bude od onih koji se ekspresno suše, već to uradite sa vrstom koja se suši duže. Stručnjaci kažu da će takva vrsta sporosušećeg laka, biti efikasnija i bolja zaštita vašeg upravo završenog manikira.

7. Negujte nokte svakodnevno

Obavljen manikiri nije i kraj posla – ukoliko želite da ruke izgledaju lepo, potrebno je da svakodnevno, ili barem svakog drugog dana zanoktice i deo oko noktiju namažete negujućim uljima. Ona će hidrirati kožicu u toj regiji i sprečiti stvaranje ružnih i neprijatnih zanoktica. Ukoliko tokom dana ne stižete da nanesete ulje ili kremu, onda uvedite u praksu da svake večeri, pre odlaska u krevet, namažete ruke i prste sa hranljivim preparatima. Za uzvrat, imaćete savršeno manikirane, lepe, meke i negovane ruke.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Sedam malih tajni za dobar manikir

od zenskatv Vreme za čitanje: 2 min