Šest grešaka koje pravimo tokom feniranja

Često pravimo greške tokom sušenja kose fenom, pa kao rezultat toga ne dobijemo željenu frizuru, a uz to i oštetimo teksturu dlake. Svi želimo lepu, negovanu i zdravu kosu – a ključ do koraka ka tome, leži upravo u načinu na koji postupamo sa kosom dok nam je fen u rukama.

Prva greška koju možemo nehotice i u brzini da uradimo je, da čim izađemo ispod tuša, momentalno počnemo da sušimo kosu. Najpre bi trebalo da je iscedimo blago rukama, a zatim umotamo u peškir, da on pokupi višak vode. Tek nakon deset minuta kosa je spremna za feniranje.

Drugi pogrešan korak je što većina ljudi sušenje započinje od potiljačnog dela vlasišta. Treba početi od prednjeg dela dela, dakle od lica, pa sušiti ka nazad, u pravcu rasta, niz dlaku. Na taj način ćemo ukrotiti vlasi koje se nalaze uz liniju kose, pa se često naelektrišu, štrče i kvare celokuopan izgled frizure.

Treći potez u kojem mnogi od nas pogreše je, što neravnomerno nanosimo preparate za negu  – balzame, ulja, kreme za ravnanje ili kovrdžanje, sredstva za zaštitu  od toplote. Jako je važno da polako, bez žurbe, ravnomerno nanesemo prstima željeni preparat, izbegavajući teme glave. Nije potrebno staviti veliku količinu preparata, mnogo je važnije rasporediti je ravnomerno po kosi, potezima niz dlaku.

Četvrta greška je da ne priljubimo fen tik uz dlaku dok je sušimo. Na taj način je pregrevamo, odnosno gorimo i oštećujemo, a ništa ne znači za lepotu frizure ako prislanjamo vrh fena na pramen koji feniramo. Time samo nanosimo štetu strukturi dlake.

Peta bitna stvar je da odaberemo pravu veličinu četke za feniranje. Ukoliko želite da postignete veći volumen, koristite manje četke, a za ravnanje kose nam je potrebna jedna velika, gustih čekinja, okrugla četka. Tokom feniranja je dovoljno da pomoću nje pravilno pritisnemo i češljamo dlaku po površini, i ukrotićemo nemirne vlasi.

Šesto značajno pitanje na temu feniranja je: kakav fen koristite? Nemojte bacati pare kupujući jeftine fenove sumnjivog kvaliteta, jer ćete mnogo češće morati da kupujete novi, zato što se loši fenovi mnogo brže kvare i pregorevaju. Investirajte u dobar fen, kvalitetan i pozdan, koji ne sme da bude pretežak i treba da ima ergonomski oblik drške, kako bi vam lepo ležao u ruci.

 

Foto: Cover Images

 

 

KOMENTARI

Šest grešaka koje pravimo tokom feniranja

od zenskatv Vreme za čitanje: 2 min